Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτόν τον μήνα

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορέσουν να θαυμάσουν οι λάτρεις της αστρονομίας αυτόν τον μήνα. Από αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν κατά σειρά απόστασής τους από τον Ήλιο. Το φαινόμενο θα είναι σταδιακά ορατό, αρκεί οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

«Γνωρίζουμε πλέον για πολλά άλλα άστρα που φιλοξενούν πολλαπλούς πλανήτες. Αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε το ίδιο πράγμα πιο κοντά στο σπίτι μας, με τους πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να είναι ορατοί με γυμνό μάτι», δήλωσε στην Guardian η Μπεθ Μπίλερ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς την τελευταία φορά που ευθυγραμμίστηκαν και οι πέντε πλανήτες, ήταν τον Δεκέμβριο του 2004.

(Sky & Telescope)

Ο αστρονόμος Γκρεγκ Μπράουν στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι η Αφροδίτη και ο Δίας θα είναι οι πιο εύκολα ορατοί. Συγκεκριμένα, η Αφροδίτη θα βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 6 π.μ. περίπου (ώρα Ελλάδος), ενώ ο Άρης και ο Δίας θα είναι ορατοί από τις 4.45 π.μ. περίπου. Ο Κρόνος θα είναι ορατός περίπου στις 3.30 π.μ.. Ο Ερμής θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά αργότερα τον Ιούνιο, θα ανέβει ψηλότερα στον ουρανό και θα είναι πιο φωτεινός.

Στις 18 Ιουνίου, η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στον Κρόνο και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα βρίσκεται κοντά στον Δία. Την επόμενη ημέρα, θα πλησιάσει τον Άρη και στις 26 Ιουνίου θα βρεθεί κοντά στην Αφροδίτη.

Η Σελήνη ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη θα δημιουργήσει ένα «υπέροχο σκηνικό», σύμφωνα με την Σαμάνθα Ρολφ, υπεύθυνη στο αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Science Alert 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.