Ένθετο Περιβάλλον: Απόσυρση ορυκτών καυσίμων για λόγους κλιματικής ασφάλειας

COP28 Climate Summit

Ο πλανήτης προσαρμόζεται σιγά-σιγά, αλλά υποχρεωτικά, στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Έτσι στην Ιορδανία καλλιεργούν στην έρημο λαχανικά τα οποία ποτίζουν με επεξεργασμένο θαλασσινό νερό, στην Αίγυπτο τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Αφρικής, που είναι ορατό και από το διάστημα , ενώ στην πρωτεύουσα του πετρελαίου επιδεικνύουν στους συνέδρους της κλιματικής συνόδου την πιο πράσινη πόλη του κόσμου.

Η σύνοδος στο Ντουμπάι ολοκληρώθηκε με τη ρητή παραίνεση για απόσυρση των ορυκτών καυσίμων Δυο ευρωβουλευτές, που πήραν μέρος στις κλιματικές διαπραγματεύσεις   στο Ντουμπάι μιλούν στην ΕΡΤ για τη σημασία της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, την άμεση ανάγκη μετάβασης στο νέο ενεργειακό μοντέλο αλλά και για το κόστος των ακραίων φαινομένων.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η κλιματική κρίση εκτοξεύει, για την ελληνική οικονομία,  το κόστος των ζημιών από τα ακραία φαινόμενα και θέτει σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας. Αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις η αγροτική παραγωγή θα καταρρεύσει ενώ και κρίσιμες υποδομές ενδέχεται να μην αντέξουν στην κλιματική πίεση.

ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 2024 Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ηλεκτρικές διασυνδέσεις προκειμένου η ανανεώσιμη ενέργεια να αξιοποιείται στο έπακρο και να είναι διαθέσιμη όταν το ενεργειακό σύστημα τη χρειάζεται. Στην Ελλάδα ολοκληρώνεται η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, ενώ δρομολογήθηκε και η διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα Τη μεγάλη εικόνα θα συμπληρώσει περαιτέρω και η διασύνδεση με το Ισραήλ, καταστώντας την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...