Ένθετο Περιβάλλον: Οι αγελάδες αλλάζουν διαιτολόγιο για να σώσουν το κλίμα

agelada-pixabay

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης συνεπάγεται δραστική μείωση στα αέρια του θερμοκηπίου και απαιτεί αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Μπορεί το διοξείδιο του άνθρακα να είναι το κυριότερο αέριο θερμοκηπίου, ωστόσο, υπάρχει και το μεθάνιο το οποίο είναι 25 φορές πιο δυνατό αέριο, αφού ένα μόριο μεθανίου ισούται με 25 μόρια διοξειδίου του άνθρακα.

Η εκτροφή ζώων ειδικά των βοοειδών ευθύνεται σε ένα ποσοστό για τις εκπομπές μεθανίου, οι οποίες αυξάνονται καθώς αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως. 

Το 1990 οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία ήταν 66 εκατ μετρικοί τόνοι ενώ το 2020 αυξήθηκαν στα 73 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Συνολικά ο κλάδος της αγροκτηνοτροφίας ευθύνεται για 14-15% των αερίων του θερμοκηπίου  ενώ Μόνο τα ζώα-βοοειδή μέσω του μεθανίου συνεισφέρουν 5% παγκοσμίως.  

Όλα ξεκινούν από τη μεγάλη κοιλιά των μηρυκαστικών ζώων όπου γίνεται η πέψη για να καταλήξει στην εκπομπή μεθανίου μέσω της εκπνοής. Οι Βρετανοί προτείνουν τη χρήση ειδικών πρόσθετων στην τροφή που θα μειώνει το μεθάνιο, κάτι που εξετάζεται και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS

Οι Πρέσπες ναός της βιοποικιλότητας

Νέα έπιπλα από παλιά άχρηστα υλικά

Πώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις αναταράξεις στις πτήσεις

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *