Ένθετο Υγεία: DENTIST PASS – Δωρεάν επίσκεψη στον οδοντίατρο για παιδιά 6-12 ετών

20230424-ENTHETO-YGEIA11563

Η στοματική υγεία των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, από τη βρεφική ακόμα ηλικία αλλά ιδιαίτερα στην προσχολική και τη σχολική ηλικία. Μέχρι σήμερα όμως υπήρχε ένα κενό στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα και όσοι γονείς ήθελαν να κάνουν έναν έλεγχο στο παιδί τους, επιβαρύνονταν οι ίδιοι με το κόστος. 

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, 3 στα 5 παιδιά ηλικίας έως 5 ετών έχουν τερηδόνα, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών έχει υγιή δόντια. Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας Dentist Pass, που δρομολογείται από το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το παραμελημένο πεδίο, της στοματικής υγείας των παιδιών. 

Το πρόγραμμα καλύπτει παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Ξεκινά στις αρχές Μαΐου με τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι γονείς θα αιτούνται την ψηφιακή κάρτα Dentist Pass. Για την έκδοσή της, ένας από τους δύο γονείς θα υποβάλει αίτηση μέσω του gov.gr  ή μέσω των ΚΕΠ. 

Η ψηφιακή κάρτα θα έχει ισχύ για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με το παιδί τους τη δωρεάν επίσκεψη στον οδοντίατρο της επιλογής τους. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να τα θωρακίσει από την εκδήλωση νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή τους που σχετίζονται ευθέως με την κακή στοματική υγεία. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά περίπου 700.000 παιδιά.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS:


120 απινιδωτές σε δήμους και απομακρυσμένα χωριά στη Δυτική Μακεδονία.

120 απινιδωτές τοποθετήθηκαν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία από την Περιφέρεια σε συνεργασία με φορείς και τοπικές κοινότητες της περιοχής. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτησή τους, ήταν η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα τους χειρίζονται, η οποία έγινε από το προσωπικό του ΕΚΑΒ. 

Θόρυβος και υπέρταση

Ο θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας από Κινέζους και Βρετανούς επιστήμονες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές εκτίμησαν τον θόρυβο από την οδική κυκλοφορία που άκουγαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είχαν χρονική διάρκεια 8 ετών. Μετά από αυτό το διάστημα, διαγνώστηκαν 21.140 περιστατικά με πρώιμη υπέρταση. Τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Ατοπική δερματίτιδα, σύγχρονες θεραπείες

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια δερματοπάθεια που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής τους. Η σωστή ενημέρωση για την ασθένεια είναι σημαντική γιατί η διάγνωση της νόσου πολλές φορές καθυστερεί.
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *