«’Έξυπνο» μπουφάν βοηθά τους ποδηλάτες να οδηγούν με ασφάλεια

Ένα καινοτόμο ρούχο, που επιτρέπει στους χρήστες ποδηλάτου να κινούνται εύκολα και με ασφάλεια -επισημαίνοντας στους άλλους την παρουσία και τις προθέσεις τους στο δρόμο- δημιούργησε μια ομάδα ποδηλατιστών στη Ford, προκειμένου να βοηθήσει όσους κινούνται συχνά σε δύο τροχούς να προστατεύσουν τη δική τους ζωή και τη ζωή άλλων οδηγών, απολαμβάνοντας συγχρόνως τις καθημερινές τους διαδρομές.

Το «έξυπνο» μπουφάν αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Lumo, εξειδικευμένη σε ποδηλατικά ρούχα και την Tome, εξειδικευμένη σε λογισμικό πλοήγησης.

Το πρωτοποριακό μπουφάν διαθέτει μανίκια που ανάβουν (όπως τα φλας), υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Όταν το «έξυπνο» ρούχο είναι συνδεδεμένο με ένα επίσης «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, μια τεχνολογική εφαρμογή δημιουργεί μικροδονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο αναβάτης να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί αποφεύγοντας πολυσύχναστους δρόμους και διασταυρώσεις.

Χάρη στις απτικές και ακουστικές αλληλεπιδράσεις που επιτρέπει στους αναβάτες η τεχνολογία του πρωτοποριακού ρούχου, όσοι το φορούν ενώ οδηγούν δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν αναζητώντας πληροφορίες στο κινητό τους η ψάχνοντας χάρτες εν κινήσει, αφού στην ουσία φέρουν επάνω τους όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για την ενημέρωση και πλοήγησή τους στο δρόμο. Με τη βοήθεια του μπουφάν, οι αναβάτες μπορούν να μιλήσουν στο τηλέφωνο, να στείλουν μηνύματα και να λάβουν οδηγίες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, χωρίς να κοιτάζουν τη συσκευή καθώς οδηγούν.

Να σημειωθεί ότι, το ποδηλατικό μπουφάν διαθέτει ενσωματωμένο φως που αναβοσβήνει κατά το φρενάρισμα.

Η φιλοσοφία γύρω από την κατασκευή και χρήση του «έξυπνου» μπουφάν εντάσσεται στην εκστρατεία της Ford «Share The Road», η οποία στοχεύει στην καλλιέργεια του σεβασμού απέναντι στο συνοδοιπόρο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και σωστή οδήγηση.

Το «έξυπνο» μπουφάν βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου και προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *