Έρευνα: Ένα στα πέντε παιδιά βιώνει άγχος αλλά ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιών και Εφήβων, το Ίδρυμα S.O.S διοργάνωσε το συνέδριο «Το μέλλον της παιδικής ηλικίας ανάμεσα σε νέα σενάρια και συγκεκριμένες απαντήσεις».

Το συνέδριο εστιάζει στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών και του μέλλοντος τους καθώς και της ψυχικής τους υγείας ως ουσιαστικό δικαίωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

«Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά βιώνουν άγχος, αλλά η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θεωρείται πηγή ντροπής από ένα στα τρία», σύμφωνα με έρευνα της Telefono Azzurro που διεξήχθη σε 800 νέους ηλικίας από 12 έως 18 χρονών.

Μόνο το 41% ​​των παιδιών δήλωσε ότι αισθάνεται χαρούμενο, το 21% είπε ότι αισθάνεται άγχος και το 6% λυπημένο.

Οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι με τους συνομηλίκους τους, είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα (52%) στην πρώτη θέση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης (41%) και οι δυσκολίες στις σχέσεις με τους ενήλικες (40%).

Για το 41% ​​θα ήταν χρήσιμο να μάθουν οι γονείς πώς να είναι κοντά στα άρρωστα παιδιά τους, ενώ το 39% ελπίζει ότι για την ψυχική υγεία θα συζητηθεί περισσότερο στο σχολείο.

Μόνο το 39% μιλάει για ψυχική ευεξία στην καθημερινή ζωή. Το συναισθηματικό δίκτυο παραμένει σημείο αναφοράς σε περίπτωση ψυχολογικής δυσφορίας. Το 74% των νέων θεωρεί σταθερό σημείο την οικογένεια και ακολουθούν οι φίλοι (38%), ο ψυχολόγος (26%) και το σχολείο (11%).

Ωστόσο, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξακολουθεί να θεωρείται ντροπή για έναν στους τρεις, που φοβούνται μην κριθούν από την κοινωνία.

Πηγή: ATSH-ANSA 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...