Έρευνα: Δύο ασθενείς με λευχαιμία θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο για πάνω από 10 χρόνια

Δύο ασθενείς με λευχαιμία παρέμειναν χωρίς καρκίνο για πάνω από μια δεκαετία μετά την θεραπεία με CAR-T κύτταρα, ανοσοποιητικά κύτταρα δηλαδή που είχαν τροποποιηθεί στο εργαστήριο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη θεραπεία για τη λευχαιμία.

Η θεραπεία με κύτταρα χιμαιρικού αντιγονικού υποδοχέα ή CAR-T μπορεί να είναι μια θεραπευτική αγωγή για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ), σύμφωνα με τους ερευνητές. Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των νέων περιπτώσεων λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τον Καρλ Τζουν, ανοσολόγο για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συγγραφέα της μελέτης, πρόκειται για την «πρώτη κυτταρική θεραπεία που γίνεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς».

Η θεραπεία, που εγκαινίασε μία νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής κατά του καρκίνου, αφαιρεί τα Τ λεμφοκύτταρα από τον ασθενή, τα τροποποιεί γενετικά ώστε να παράγουν πρωτεΐνες (CAR) που μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και μετά επανεισάγει στο σώμα του ασθενούς αυτά τα βελτιωμένα κύτταρα, τα οποία έτσι μετατρέπονται σε «ζωντανό» αντικαρκινικό φάρμακο.

Διαρκής ύφεση

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Novartis στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, μελέτησαν τα μακράς διάρκειας Τ-κύτταρα στα δύο άτομα με λευχαιμία που βρίσκονταν σε πλήρη ύφεση το 2010, αφού τους είχαν εγχυθεί τα κύτταρα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής Φάσης 1.

«Τα CAR-T κύτταρα παρέμειναν ανιχνεύσιμα για περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την έγχυση, με διατηρούμενη ύφεση και στους δύο ασθενείς», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο ογκολόγος δρ Ντέιβιντ Πόρτερ, συγγραφέας του σχετικού άρθρου, δήλωσε ότι αυτού του είδους η ανοσοθεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, αν και είπε ότι αυτές οι θεραπείες έχουν γίνει ασφαλέστερες με την πάροδο των ετών και χορηγούνται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.

Μια παρενέργεια είναι το σύνδρομο λύσης του όγκου, το οποίο οφείλεται στην μαζική λύση των καρκινικών κυττάρων και στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων K, P και νουκλεινικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές των ηλεκτρολυτών και βλάβη στα νεφρά.

Μια άλλη παρενέργεια είναι το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, το οποίο προκαλεί συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, με πολύ υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετό και μυϊκό και αρθρικό πόνο.

«Μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή με διαρροή υγρού στους πνεύμονες», πρόσθεσε.

Η τρίτη σημαντική παρενέργεια είναι μια νευρολογική τοξικότητα που προκαλεί προβλήματα στην ομιλία ή στη σκέψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να πέσουν σε κώμα ή να αναπτύξουν επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τον Πόρτερ, αλλά η πλειονότητα των συμπτωμάτων υποχωρούν από μόνα τους.

Μια βαθύτερη κατανόηση

Ο Τζουν συνεργάστηκε με τον Δρ. Τζόζεφ Μέλενχορστ για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου για τη μελέτη ασθενών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με CAR-T κύτταρα.

«Καταφέραμε να απομονώσουμε και να αναλύσουμε τα κύτταρα με νέες τεχνολογίες και αυτό μας έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για ορισμένους από τους μηχανισμούς της παραμονής και της ανταπόκρισης του όγκου και στους δύο ασθενείς», δήλωσε ο Μέλενχορστ.

Ο Νταγκ Όλσον είναι ένας από τους ασθενείς που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Είχε διαγνωστεί με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία όταν ήταν 49 ετών.

«Παρόλο που τρόμαξα όταν άκουσα ότι είχα καρκίνο, στην ουσία δεν χρειάστηκα πολλή θεραπεία για περίπου έξι χρόνια», δήλωσε ο Όλσον.

«Η χημειοθεραπεία με έφερε σε ύφεση για άλλα πέντε χρόνια και στη συνέχεια τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν πολύ γρήγορα και μέχρι το 2010, περίπου το 50% του μυελού των οστών μου ήταν ΧΛΛ», δήλωσε ο Όλσον, αναφερόμενος στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, έναν τύπο καρκίνου που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών.

Ο Όλσον είπε ότι του χορηγήθηκε η πρώτη έγχυση CAR-T κυττάρων τον Σεπτέμβριο του 2010 και λίγο αργότερα νοσησε και νοσηλεύτηκε για περίπου τρεις ημέρες. Λίγες μέρες μετά, ο ογκολόγος του είπε ότι δεν ανιχνεύθηκαν καρκινικά κύτταρα στο σώμα του.

«Το 2010 δεν πιστεύαμε ότι αυτή θα ήταν μια θεραπεία», δήλωσε ο Τζουν. «Έτσι, σε αυτό το σημείο, 10 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να βρούμε καθόλου κύτταρα λευχαιμίας, ωστόσο τα κύτταρα CAR-T συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τυχόν ανίχνευση υπολειμματικής λευχαιμίας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.