Έρευνα: Ο εμβολιασμός περιορίζει τα συμπτώματα της long Covid

Μορφές μακροχρόνιας Covid-19 (long covid) εντοπίζονται κυρίως σε μη εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την Τρίτη, που κάνει αναφορά σε 15 εξειδικευμένες μελέτες, σύμφωνα με το Reuters.

Το UKHSA δήλωσε ότι τα άτομα στα οποία χορηγήθηκαν εμβόλια δύο δόσεων, όπως τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna ή μία δόση όπως το J&J, διέτρεχαν περίπου 50% κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα Covid, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

«Αυτές οι μελέτες συμπληρώνουν τα πιθανά οφέλη του πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19», δήλωσε η Mary Ramsay, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση μόλυνσης και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου», δήλωσε.

Σύμφωνα με το UKHSA, περίπου το 2% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε «long Covid» συμπτώματα, με τα πιο κοινά να είναι κόπωση, δύσπνοια, πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Τρεις από τις τέσσερις μελέτες που συνέκριναν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 πριν και μετά τον εμβολιασμό, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν βελτίωση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid-19 μετά τον εμβολιασμό, ήταν υψηλότερος από εκείνους που ανέφεραν επιδείνωση.

Τρεις άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 βελτιώθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν ανεμβολίαστοι.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.