Έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια

Οι άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί με Covid-19 ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσχέρεια στη σκέψη ανάλογη σε ένταση με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ και του Imperial College. Αυτό, λένε οι ερευνητές, αντιστοιχεί σε απώλεια 10 μονάδων IQ.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης από τον κορονοϊό εξακολουθούν να είναι ανιχνεύσιμες περισσότερο από έξι μήνες μετά την νόσηση, ότι η γνωστική αποκατάσταση είναι στην καλύτερη περίπτωση σταδιακή και ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άτομα που νόσησαν ελαφρά.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός της COVID-19 προκαλεί διαρκή γνωστικά και ψυχικά προβλήματα, ενώ οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει, εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα μήνες μετά τη λοίμωξη. Τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου», διαταραχές ύπνου, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 46 άτομα που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ.

«Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά τη νόσηση. Χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα Cognitron η οποία μετρά διάφορες πτυχές των νοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί με κορονοϊό, είχαν χειρότερη βαθμολογία στα τεστ γλωσσικού συλλογισμού και ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία δεδομένων, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο η ομάδα προειδοποιεί ότι ακόμη και οι εκείνοι που δεν νόσησαν βαριά μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

«Η γνωστική εξασθένηση είναι κοινή σε ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ακόμη και της συνήθους γήρανσης, αλλά τα μοτίβα που είδαμε – το γνωστικό ‘αποτύπωμα’ της COVID-19 – ήταν διαφορετικό από όλα αυτά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μένον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Παρακολουθήσαμε ορισμένους ασθενείς ακόμη και δέκα μήνες μετά την οξεία λοίμωξή τους, οπότε μπορέσαμε να δούμε μια πολύ αργή βελτίωση. Παρόλο που αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, είναι τουλάχιστον προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένα από αυτά τα άτομα δεν θα αναρρώσουν ποτέ πλήρως», προειδοποίησε ο Μένον.

ΠΗΓΗ: SkyNews

 

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *