Έρευνα: Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχει χάσει αρκετό νερό για να καλύψει τις ΗΠΑ

Το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχει χάσει περίπου 4.700 δισεκατομμύρια τόνους πάγου τα τελευταία 20 χρόνια, ποσότητα που αναλογεί σε αρκετή ποσότητα νερού για να καλύψει ολόκληρες τις ΗΠΑ κατά μισό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα Δανοί ερευνητές αυτή την εβδομάδα.

Το κλίμα θερμαίνεται ταχύτερα στην Αρκτική από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι πλέον ο κύριος παράγοντας για την άνοδο των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

Από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 2002, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχει χάσει περίπου 4.700 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όπως ανέφερε το Polar Portal, που δημοσιεύει στοιχεία από πολλά ερευνητικά ινστιτούτα της Δανίας στην Αρκτική. Αυτή η ποσότητα πάγου αναλογεί σε 4.700 κυβικά χιλιόμετρα λιωμένου νερού, «αρκετό για να καλύψει ολόκληρες τις ΗΠΑ κατά μισό μέτρο» και έχει συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1,2 εκατοστά, πρόσθεσε ο ιστότοπος παρακολούθησης της Αρκτικής.

Τα ευρήματα του Polar Portal βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες από το αμερικανο-γερμανικό πρόγραμμα GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), το οποίο έδειξε ότι το λιώσιμο των πάγων είναι πιο έντονο κοντά στις ακτές της αρκτικής επικράτειας, στην άκρη του στρώματος πάγου.

Σε αυτές τις περιφερειακές ζώνες, «ανεξάρτητες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο πάγος λεπταίνει», και ότι «υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός τήξης στην επιφάνεια του πάγου», ανέφερε το Polar Portal. Ιδιαίτερα επηρεάζεται η δυτική ακτή της Γροιλανδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αρκτική, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θερμαίνεται με ρυθμό τριπλάσιο ή τετραπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη NASA στα τέλη Ιανουαρίου, το επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων κοντά στις ακτές της Γροιλανδίας μπορεί να εξηγηθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Το φαινόμενο αυτό «λιώνει τους παγετώνες της Γροιλανδίας τουλάχιστον σε ανάλογο βαθμό με τον θερμό αέρα που τους λιώνει από ψηλά».

Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι ο κύριος παράγοντας που συντελεί στην άνοδο της στάθμης του νερού στους ωκεανούς και οι παγετώνες της περιοχής υποχωρούν τώρα έξι έως επτά φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας περιέχει αρκετό νερό για να ανυψώσει τους ωκεανούς κατά περισσότερο από επτά μέτρα και το στρώμα πάγου στην Ανταρκτική περιέχει αρκετό νερό για μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών σχεδόν κατά 50 μέτρα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Polar Portal

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.