Έρχεται και νέα ένταση με νομοσχέδιο για την μετανάστευση – FANTOMAS.GR

 

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη νόμιμη μετανάστευση το οποίο αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση, μετά τις εντολές του πρωθυπουργού , επιθυμεί να ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων όρων και κανόνων, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που προωθούν το εμπόριο ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.
Σε αυτό το μήκος κύματος, οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου, είναι η νόμιμη μετανάστευση, καθώς και η περαιτέρω αυστηριοποίηση των ποινών των διακινητών μεταναστών.
Ειδικότερα για τη νόμιμη μετανάστευση, το νομοσχέδιο προβλέπει:
1. Αύξηση των χρονικών ορίων εποχικής εργασίας εντός των ορίων της κοινοτικής οδηγίας. Με άλλα λόγια, σήμερα ο εποχικός μετακλητός εργαζόμενος από τρίτη χώρα μπορεί να εργάζεται εννέα μήνες στην Ελλάδα και να επιστρέφει στην πατρίδα του για τρεις μήνες πριν επανέλθει. Στις νέες υπό διαπραγμάτευση διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας που επεξεργάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπεται το μοντέλο 18/24, που σημαίνει 18 μήνες εργασία και έξι μήνες απουσίας. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο και στον εργοδότη ενώ διευκολύνονται οι εργαζόμενοι από μακρινές χώρες που δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους στο εννεάμηνο.
2.Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για νόμιμους μετανάστες που προέρχονται από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει διακρατικές συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας. Το επόμενο βήμα αφορά την υπογραφή έξι διμερών διακρατικών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με την Αρμενία, τη Γεωργία, και τη Μολδαβία, καθώς και το Βιετνάμ, την Ινδία, και τις Φιλιππίνες.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...