Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα: Δυσκολότερη η ίαση – Aνθεκτικότερα τα μικρόβια

medications-1853400_1280

Έξαρση των πολυανθεκτικών μικροβίων λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών καταγράφεται σε πολλές χώρες της ΕΕ οδηγώντας συνεχώς όλο και περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο.

«Έχουμε υψηλή κατανάλωση αντιβιωτικών στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι δίνονται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή» δήλωσε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Και όπως τόνισε αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε υπερσυνταγογράφηση.

Όπως καταγράφεται σε επίσημα στοιχεία η μέση χρήση αντιβιoτικών στη χώρα μας είναι πολύ υψηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη του ECDC το 2022 η κατανάλωση αντιβιωτικών στην Ελλάδα έφτασε σε ποσοστό 32,9 % έναντι του 23,5 που καταγράφηκε το 2021/

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την ανθεκτικότητα των μικροβίων αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050.

Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων, καθώς η μέση κατανάλωση το 2022 έφτασε στις 31,2 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τετραπλάσιος από εκείνον στην χώρα με τη μικρότερη κατανάλωση στην κοινότητα, την Ολλανδία.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...