Αμετακίνητοι οι Ιρανοί για την απελευθέρωση των δύο Ελληνικών τάνκερ – Ποια είναι τα αιτήματά τους

Τις τελευταίες ώρες διάχυτη είναι η ανησυχία αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις σε σχέση με το πλήρωμα των Delta Poseidon και Prudent Warrior, των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατέλαβαν οι Ιρανοί, με την επίφαση της παραβίασης της χωρικών υδάτων (ΧΥ) της χώρας τους.

Ωστόσο οι εξελίξεις  για το εν λόγω θέμα,  τις οποίες παρακολουθούμε στενά, τρέχουν και συγκεκριμένα Ιρανικό ΜΜΕ δίνει νέες πληροφορίες αναφορικά με το τι πρέπει να αναμένουμε για τη συνέχεια, αναφέροντας σε  κύρια σημεία του άρθρου του τα εξής:

Ποιους λόγους επικαλούνται τα Ιρανικά ΜΜΕ για την κατάσχεση των 2 Ελληνικών τάνκερ

Tα δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει 700.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα 700.000 βαρέλια πετρελαίου ανακαλύφθηκαν από την ελληνική λιμενική αστυνομία τον Απρίλιο, μετά την κατάσχεση ενός ρωσικού δεξαμενόπλοιου που περιείχε ιρανικό πετρέλαιο για εξαγωγή στα ελληνικά ύδατα. Το  δεξαμενόπλοιο Pegas κατασχέθηκε από την Ελλάδα μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης σταμάτησε εμπορικά πλοία από χώρες των οποίων οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν ιρανικά πετρελαιοφόρα κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης θα απελευθερώσει τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα ξένα πλοία μετά την απελευθέρωση των κατασχεθέντων δεξαμενόπλοιων που περιέχουν ιρανικό εξαγωγικό πετρέλαιο.

Μεταξύ αυτών είναι η δράση των δυνάμεων ασφαλείας του Γιβραλτάρ και του βρετανικού ναυτικού στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Grace-1 που περιείχε δύο εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου καθ’ οδόν προς τη Συρία κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης στις 4 Ιουλίου 2009

Ως απάντηση οι IRGC   κατέλαβαν το βρετανικό εμπορικό πλοίο Stena Impero στα νερά του Περσικού Κόλπου και τελικά συμφώνησαν να απελευθερώσουν το βρετανικό πλοίο μόνο με την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου που περιείχε ιρανικό πετρέλαιο

Γιατί κατασχέθηκαν τώρα ελληνικά τάνκερ

Μόλις πριν από δύο ημέρες, την Τετάρτη 25 Ιουνίου, η ελληνική λιμενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, θα παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που ανακαλύφθηκε σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κατασχέθηκε στα ελληνικά ύδατα τον Απρίλιο , όπως προαναφέρθηκε

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική ακτοφυλακή στις 26 Απριλίου, μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέλαβε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Pegas» στα νερά της. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη και επέδωσε  διαμαρτυρία του στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαμαρτυρίες του καθεστώτος της Τεχεράνης κατά της ελληνικής κυβέρνησης δεν απέδωσαν και τελικά ένα κατασχεθέν δεξαμενόπλοιο Pegas με το όνομα Lara έπλευσε στη νότια Πελοπόννησο για να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο σε ένα αμερικανικό δεξαμενόπλοιο.

Αυτό οδήγησε τελικά στην αντίδραση του καθεστώτος και στην κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στα νότια ύδατα του Ιράν.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, παλεύουν με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να χρησιμοποιεί τις αποστολές ιρανικού πετρελαίου για να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων. Αλλά είναι πιθανό η απάντηση του καθεστώτος της Τεχεράνης στην κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αλλάξει την εξίσωση και να ανεβάσει τελικά  την τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων του”.

Στα πρόθυρα οικονομικού proxy war Ελλάδα – Ιράν

Σε οικονομικό proxy war μέσω εφοπλιστών και με ομήρους φορτία και προσωπικό κινδυνεύει να εξελιχθεί η αντιπαράθεση Ελλάδας – Ιράν που ξεκίνησε με την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ στην Κάρυστο, καθώς η Τεχεράνη απάντησε με την κατάληψη δύο υπό ελληνικής σημαία τάνκερ των εφοπλιστών Πολέμη και Διαμαντίδη.

Σε διπλωματικό και μιντιακό επίπεδο συνεχίζεται το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ από το Ιράν, με την ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει “πειρατεία” την κίνηση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ενώ υπήρχαν και διαρροές σε sites για σύλληψη των πληρωμάτων.

Αν και τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα στα διεθνή ναυτικά χρονικά, εν τούτοις η αντιπαράθεση Αθήνας – Ιράν έχει χαρακτηριστικά υποβόσκοντος οικονομικού πολέμου, τα οποία δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ο όγκος του ελληνικού στόλου αποτελεί ένδειξη της ηχούς και του αντικτύπου της κίνησης των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης, τα όσα εξελίσσονται αποτελούν σαφές μήνυμα των επιπτώσεων της προσπάθειας εργαλειοποίησης των ναυτιλιακών διαδρομών.

Την κατάσχεση δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ των εφοπλιστών Πολέμη και Διαμαντίδη επιβεβαίωσαν οι Φρουρού της Επανάστασης στο Ιράν, διαψεύδοντας φήμες για σύλληψη του πληρώματος. Επίσης, από τις ΗΠΑ έχει γνωστοποιηθεί ότι τα πλοία δεν εξέπεμψαν SOS κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από τις ιρανικές δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι διεθνείς αντιδράσεις είναι περιορισμένες και χλιαρές. Η ΕΕ δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ούτε οι ΗΠΑ, ενώ η Μεγάλη Βρετανία προέβη σε δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζοντας την πράξη “απαράδεκτη”.

Σε διπλωματικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση των πληρωμάτων από τα δύο αυτά πλοία και ο επαναπατρισμός τους. Οι ναυτικοί έχουν επικοινωνία με τις οικογένειές τους και οι πλοίαρχοι είναι σε ανοιχτό δίαυλο τόσο με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες όσο και με τις Αρχές.

Αντίποινα

Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει ότι όλα δείχνουν ότι η κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων πλοίων, που εκτελούσαν και δρομολόγια προς ελληνικά λιμάνια, αποτελεί μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντί να βοηθήσει ιρανικών συμφερόντων τάνκερ που έπλεε ανοιχτά της Εύβοιας, το ακινητοποίησε και εκφόρτωσε το φορτίο του.

Τότε, μάλιστα, το Ιράν είχε διαμαρτυρηθεί για πρακτικές που παραβαίνουν το Ναυτικό Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ την απελευθέρωση του πλοίου και του φορτίου ζήτησε και ο IMO.

Αν και ευθέως δεν εγείρεται θέμα αντιποίνων, είναι προφανές ότι οι κινήσεις του Ιράν εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο για τα υπό ελληνική σημαία πλοία στην περιοχή του κόλπου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει άμεσα και μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στο μέγεθος και την επιρροή της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς.

Το timeline της σύγκρουσης Αθήνας – Τεχεράνης

Υπενθυμίζεται πως σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Οι “Φρουροί της επανάστασης” ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια “λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν” αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. “Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας”.

Δεν κρατείται το πλήρωμα

Ο κρατικός ναυτιλιακός οργανισμός του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή δεν έχει συλληφθεί, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στα πλοία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται στα πλοία τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”, αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το Tasnim.

Επίλογος

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι Ιρανοί δεν προτίθεται να απελευθερώσουν τα δύο  ελληνικά τάνκερ, μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα του Ιρανικού πετρελαίου  που μετέφερε  το δεξαμενόπλοιο Pegas και το οποίο κατασχέθηκε  από την Ελλάδα και μεταφέρθηκε σε αμερικανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιοΠηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.