Ανακαλύφθηκαν σκουλήκια με κεφάλι με σχήμα σφυριού

Οι επιστήμονες περιέγραψαν δύο νέα είδη επίπεδων σκουληκιών του γένους Bipalium. Βρέθηκαν στη Γαλλία, στη γαλλική εξαρτώμενη περιοχή κοντά στη Μαδαγασκάρη αλλά και στην Ιταλία. Ένα από τα είδη ονομάστηκε Humbertium covidum. Οι επίπεδοι σκώληκες (Platyhelminthes) του γένους Bipalium είναι ασπόνδυλα από θερμές περιοχές της Ασίας. Έρχονται σε άλλες ηπείρους τυχαία, για παράδειγμα με τη μεταφορά τροπικών φυτών. Είναι επεμβατικοί και αναπαράγονται ασεξουαλικά. Το σχήμα των πλατέων σκουληκιών σφυροκέφαλου μοιάζει με σφυρί, επειδή έχουν ένα χαρακτηριστικά λυγισμένο κεφάλι.

Επιστήμονες από τη Γαλλία περιέγραψαν δύο νέα είδη αυτών των ζώων. Για να τα ξεχωρίσουν από άλλα γνωστά είδη, πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση, εξέτασαν την ανατομία και τη μορφολογία τους.

Humbertium covidum

Ένα από τα νέα είδη ανακαλύφθηκε σε κήπους στο τμήμα των Πυρηναίων του Ατλαντικού στη νοτιοδυτική Γαλλία και σε έναν κήπο στο Βένετο στη βορειοανατολική Ιταλία. Ονομάστηκε Humbertium covidum. Όπως εξηγείται, είναι «ένας φόρος τιμής στα πολυάριθμα θύματα της πανδημίας COVID-19. Προστέθηκε ότι το όνομα του είδους επηρεάστηκε επίσης από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου 55 σελίδων για την ανακάλυψη γράφτηκε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Λόγω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του lockdown, οι περισσότεροι ήμασταν στο σπίτι και το εργαστήριό μας ήταν κλειστό. Καμία εργασία πεδίου δεν ήταν δυνατή», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jean-Lou Justine, καθηγητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. «Έπεισα τους συναδέλφους μου να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες που είχαν για αυτά τα επίπεδα σκουλήκια, να κάνουν αναλύσεις και τελικά να γράψουν αυτό το πολύ μεγάλο άρθρο», είπε.

Το Humbertium covidum είναι μαύρο, χωρίς ρίγες ή άλλα σχέδια στο σώμα του, κάτι που είναι σπάνιο στους επίπεδους σκώληκες. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυτό το είδος μπορεί επίσης να βρεθεί στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολζέφσκι

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.