Ανακοίνωση – φωτιά των αποστράτων κατά της κυβέρνησης: «Θα τα πούμε στις εκλογές»!

Φωτιά και λάβρα κατά της κυβέρνησης οι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, με την Ένωσή τους (ΕΑΑΣ) να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι, αφού τους αγνοεί, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες στις ερχόμενες εκλογές. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η οργή και η απογοήτευση των χιλιάδων μελών μας και των οικογενειών τους είναι πλέον καταγεγραμμένη και με πολιτικές συνέπειες στις επερχόμενες εκλογές», ενώ γίνεται λόγος και για χαριστική βολή… στον ήδη πληγέντα κλάδο που την τελευταία δεκαετία έχει μπει στο στόχαστρο των περικοπών.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση που η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού δημοσίευσε στις 2 Φεβρουαρίου, στην ιστοσελίδα της, σχετικά με τη «ρύθμιση» της φορολόγησης των αναδρομικών σε 48 έντοκες δόσεις.

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται πως τα αναδρομικά, τα οποία δικαίως επεστράφησαν στους συνταξιούχους ύστερα από δικαστικούς αγώνες, χωρίς βεβαίως να υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι, ξαναγυρίζουν σε μεγάλο μέρος τους πίσω στο αδηφάγο κράτος, ως συνέπεια της ανάλγητης φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία 10 χρόνια και λόγω της επίμονης άρνησης του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών να δεχτούν απλές και λογικές προτάσεις.

Το «κράτος» -και ως εκ τούτου η κυβέρνηση- κατηγορείται για ασυνέπεια και ασυνέχεια έναντι των συνταξιούχων πολιτών, λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται στη δημοσιοποίηση, την τελευταία στιγμή, της δυνατότητας αποπληρωμής των φόρων σε 48 δόσεις, αλλά έντοκα αυτή τη φορά, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα αναδρομικά δόθηκαν άτοκα και παρόλο που τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν την έντοκη καταβολή τους και μάλιστα με επιτόκιο 6% ανά έτος. Καταγγέλλεται ακόμη η υπερφορολόγηση των αναδρομικών με φορολογία κλίμακος, εν αντιθέσει με την προηγούμενη επιστροφή αναδρομικών κατά την οποία η φορολόγηση είχε γίνει αυτοτελώς με 20%.

Όσον αφορά τις δόσεις για την καταβολή του φόρου επί των αναδρομικών, όπως θεσπίστηκαν, σημειώνεται ότι όχι μόνον ήλθαν αργά, αλλά τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι συνταξιούχοι για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζονται ακόμη μια φορά οι προτάσεις της ΕΑΑΣ που περιλαμβάνουν την ακύρωση της συγκεκριμένης φορολόγησης των αναδρομικών και ενιαία εφάπαξ φορολόγηση 20%, άτοκες δόσεις, συμψηφισμούς με λοιπές παρούσες ή μελλοντικές οφειλές και διόρθωση των αναρτηθέντων εκκαθαριστικών.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ:

Σχετικά με τη «ρύθμιση» της φορολόγησης των αναδρομικών σε 48 έντοκες δόσεις

Ημερομηνία Ανακοίνωσης
02 Φεβ, 2022
  1. Τα αναδρομικά, τα οποία δικαίως επεστράφησαν στους συνταξιούχους μετά από δικαστικούς αγώνες, χωρίς βεβαίως να υπολογισθούν οι αναλογούντες τόκοι, ξαναγυρίζουν σε μεγάλο μέρος τους πίσω στο αδηφάγο κράτος, ως συνέπεια της ανάλγητης φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία 10 χρόνια και λόγω της επίμονης άρνησης των Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών να δεχθούν απλές και λογικές προτάσεις.

 

  1. Με λύπη διαπιστώνουμε ασυνέχεια και ασυνέπεια του κράτους έναντι των συνταξιούχων πολιτών του καθόσον αποφάσισε:

 

  • Τη δημοσιοποίηση, την τελευταία στιγμή, της δυνατότητας αποπληρωμής των φόρων σε 48 δόσεις, αλλά έντοκα αυτή τη φορά!  Υπογραμμίζεται ότι τα αναδρομικά που νομίμως  μας επεστράφησαν το 2020, δόθηκαν άτοκα και ενώ τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή τους και μάλιστα με επιτόκιο 6% ανά έτος.

 

  • Την υπερφορολόγηση των αναδρομικών με φορολογία κλίμακος, εν αντιθέσει με την προηγούμενη επιστροφή αναδρομικών κατά την οποία η φορολόγηση είχε γίνει αυτοτελώς με 20%.

 

  1. Οι δόσεις για την καταβολή του φόρου επί των αναδρομικών, όπως θεσπίστηκαν, όχι μόνον ήλθαν αργά, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι συνταξιούχοι, για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

 

  1. Είναι γνωστό ότι οι ε.α. αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΕΔ βρέθηκαν την τελευταία δεκαετία στο στόχαστρο των περικοπών, όχι μόνο καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό απώλειας του οικογενειακού τους εισοδήματος, αλλά και λόγω του λανθασμένου επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Η χαριστική βολή δόθηκε με την αποσύνδεση των αποδοχών των ε.α. στελεχών από τις αποδοχές των ε.ε., που δεν άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση , παρά τα όσα ευαγγελιζόταν προεκλογικώς ως αντιπολίτευση.

 

  1. Θυμίζουμε ότι η Ε.Α.Α.Σ. με επιστολή στον Πρωθυπουργό, με παρέμβαση στον κ. ΥΕΘΑ και με ενημέρωση από τα ΤΣ των Παραρτημάτων μας στους τοπικούς Βουλευτές, το μείζον των οποίων συμφώνησε με τις θέσεις μας, πρότεινε:

 

α.  Να ακυρωθεί η συγκεκριμένη φορολόγηση των αναδρομικών και να νομοθετηθεί ενιαία εφ’ άπαξ φορολόγηση 20% συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

 

β.  Να διορθωθούν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά.

 

γ.  Να παρασχεθεί η δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες δόσεις,

 

δ.  Να γίνει συμψηφισμός των ήδη εξοφλημένων με λοιπές παρούσες ή μελλοντικές οφειλές.

 

Οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν. Η οργή και η απογοήτευση των χιλιάδων μελών μας και των οικογενειών τους είναι πλέον καταγεγραμμένη και με πολιτικές συνέπειες στις επερχόμενες εκλογές.

 

Για το ΔΣ της ΕΑΑΣ

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.