Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΡΑ 25 στην βουλή για το τάγμα ΑΖΟΦ .

Έντονες αντιδράσεις, αποχωρήσεις βουλευτών από την Ολομέλεια αλλά και αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να δώσει εξηγήσεις προκάλεσε η ενέργεια του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μεταδώσει βίντεο στην ελληνική Βουλή μέσω του οποίου απεύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό «μαχητής» του Τάγματος Αζόφ το οποίο έχει επικριθεί διεθνώς για τη σχέση του με τον νεοναζισμό και την χρησιμοποίηση ναζιστικών συμβόλων.

Όπως έγινε γνωστό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μόλις πήρε το λόγο μέλος του Τάγματος Αζόφ. Την παρέμβαση μέλος του Τάγματος Αζόφ στο ελληνικό κοινοβούλιο καταδίκασε και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ». Η κυρία Γεροβασίλη ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο της Βουλης, Κώστα Τασούλα.

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι ο εκπρόσωπός του Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα» ανέφερε σχετικά το ΜέΡΑ 25.

Το χρονικό των γεγονότων

Στο μέσον της ομιλίας του προς το ελληνικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε τα εξής. «Μην ακούσετε μόνο εμένα, ακούστε δύο μαχητές που αυτή τη στιγμή “εν όπλοις αδελφοί” μάχονται μέσα στην Μαριούπολή. Eίναι δύο Ουκρανοί και Έλληνες και ένας εξ αυτών δεν μπορεί να δείξει το πρόσωπό του και θα φοράει μάσκα, νομίζω το καταλαβαίνετε, είναι Ελληνο-Ουκρανός ο ομιλητής.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώτος από τους δύο Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής ο οποίος δεν έκρυψε ότι μετέχει στο Τάγμα Αζόφ. Ακολουθούν τα λεγόμενά του:

Μιχαήλ: Καλημέρα αξιότιμε πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Ελληνικής Βουλής απευθύνομαι σε σας ως Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην Ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσουμε για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όπως ξέρετε, είναι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής και η Ελλάδα πάντα ήταν στο πλευρό μας για να ανθίσει η πόλη μας. Σήμερα έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές, από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη όπου ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ μου βοηθήστε μας.

Ακολούθησε δεύτερος μαχητής, επίσης ελληνικής καταγωγής ο οποίος εμφανίστηκε με καλυμμένο πρόσωπο και δεν ξεκαθάρισε αν είναι ή όχι μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Αναστάσιος: Καλημέρα, συμπατριώτες λέγομαι Αναστάσιος. Είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής, βρίσκομαι τώρα ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύουν την Μαριούπολη. Παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια. Δεν υπάρχει κανένας για να τους βοηθήσει. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη γιατί είναι και δικοί σας άνθρωποι.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.