ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – FANTOMAS.GR

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του, επιτέθηκε κατά του Ισραήλ για τις «θηριωδίες», όπως είπε, που έχει διαπράξει κατά των Παλαιστινίων.

Η πρόθεση του Ερντογάν , εκπροσωπώντας την Τουρκία – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – να διατηρήσει μία ισορροπημένη θέση , «γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται», τη στιγμή που κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, απαιτούν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.
Η διάθεση του Ερντογάν για την ερμαφρόδιτη στάση του , οφείλεται στο ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Η.Π.Α. – ώστε να συνάψει μία συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Παρά τα οφέλη που προσδοκά ο Ερντογάν από τους Αμερικανούς , έχει τοποθετηθεί σαφώς απέναντι από τη δυτική συμμαχία, και δη σε έναν πόλεμο που πιθανώς θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, περισσότερο απ’ όσο το έκανε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ κάνει, κυρίως τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα ευαίσθητες. Πριν λίγες ημέρες , πληροφορίες ανέφεραν κινήσεις ηγετικού στελέχους της Χαμας , που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης στην Κωνσταντινούπολη .
Μόλις οι Αμερικανοί ζήτησαν την συνδρομή του Ερντογαν για τον συγκεκριμένο , εκείνος τον φυγάδευσε .
Ο Ερντογαν νομίζει ότι μπορεί να πατά επί μακρόν, σε δυο βάρκες .
Είναι δύσκολο να το πετυχει εσαει , αν και μετραει πια, πολλά χρόνια ασκώντας επιτυχημένα αυτήν την πολιτική .
Υπάρχει όμως μια κομβική στιγμή προσεχώς που μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με μια νέα κατάσταση .
Οι Αμερικανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου .
Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ έχει ήδη στοχοποιησει τον Ερντογαν .
Καμία φορά η αμερικανική στοχοποιηση κινείται ανεξάρτητα, από το αν ο Ερντογαν , είναι κυρίαρχος στην Τουρκία και δυναμωμένος από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία .
Όποιος και να είναι πρόεδρος στις ΗΠΑ στο μέλλον , ακόμα και φίλος του Ερντογαν , το αμερικανικό κατεστημένο έχει αποδείξει ότι κινείται αυτόνομα .

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *