Αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στην «Πύλη της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν (video)

Ο Ελληνοκαναδός Τζορτζ Κουρούνης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα Νταρβάζα, που σημαίνει «Πύλη» στα φαρσί, Πύλη για τον Κάτω Κόσμο

Το εντυπωσιακό γεωλογικό αξιοθέατο βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν και φλέγεται συνεχώς, εδώ και πενήντα χρόνια. Τώρα, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμό της. Πριν σβήσουν οι φλόγες, οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για το αν υπάρχει ζωή όχι στο κέντρο της γης, αλλά σε μακρινούς πλανήτες. Δείτε τι είπε ο Τζορτζ Κουρούνης στον Δημήτρη Αθηνάκη.

Η αποστολή του “National Geographic”, το 2013, με επικεφαλής τον George Kourounis είχε επιστημονικούς σκοπούς. Ήθελε να διαπιστώσει αν υπάρχει ένδειξη ζωής μέσα στον κρατήρα Darvaza του Τουρκμενιστάν, καθώς μία καταφατική απάντηση θα άνοιγε νέους δρόμους κατανόησης του γαλαξία μας αναφορικά με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Έπρεπε να πάω στο κέντρο του σχοινιού και μετά να κατεβώ στον πάτο του κρατήρα. Βέβαια, είχα οξυγόνο για 17 λεπτά και όλο αυτό το διάστημα συνέλεγα δείγματα σκάβοντας το έδαφος, ενώ φωτιές πετάγονταν από την τρύπα που έσκαβα, κάτι που δείχνει πόσο ενεργό είναι αυτό το σημείο. Ήταν ίσως ό,τι εγγύτερο στην αίσθηση ότι περπατάς στη Σελήνη παραμένοντας στη Γη» αφηγήθηκε ο Τζορτζ Κουρούνης.

Πρόκειται για τον κρατήρα φυσικού αερίου «Νταρβάζα», που καίει σχεδόν μισό αιώνα και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για το Τουρκμενιστάν. Ο πρόεδρος της χώρας επικαλείται περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, ενώ έχει το βλέμμα στραμμένο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Το καταλαβαίνω, αλλά ο κρατήρας έχει γίνει σύμβολο του Τουρκμενιστάν και πολλοί το αναγνωρίζουν, αλλά νομίζω ότι μπορεί και να ντρέπονται γι’ αυτό» σχολίασε ο Τζορτζ Κουρούνης.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεννοήσεων με την τουρκμενική πρεσβεία και ούτε η διαδρομή από το Ασκαμπάρ στην έρημο Καράκουμ ήταν εύκολη. Η αποστολή τελικά εξετελέσθη.

AP Photo/Alexander Vershinin

«Η αποστολή ήταν επιτυχημένη και με το παραπάνω. Συλλέξαμε πολλά δείγματα και όταν κάναμε την ανάλυση DNA στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο, ανακαλύψαμε ότι υπήρξαν διάφοροι τύποι μικροσκοπικών αρχαιοβακτηρίων και βακτηρίων που διαβιούν στον κρατήρα, που είναι αδιανόητα καυτά και στεγνά, γεμάτα τόσο δηλητηριώδες αέριο που θα σκότωνε τους ανθρώπους, αλλά είναι το «σπίτι» τους» σημείωσε ο Ελληνοκαναδός εξερευνητής.

Ο Τζορτζ Κουρούνης είναι ένας ταξιδιώτης της μάνας-Γης, κυρίως του θυμού της:
«Η μητέρα φύση κάνει κουμάντο. Νιώθω μικρός και ταπεινός όταν κυνηγάω έναν ανεμοστρόβιλο, όταν είμαι στη δίνη του τυφώνα ή πάνω από ένα ενεργό ηφαίστειο. Αυτό δείχνει πόσο ενεργή και δυναμική είναι η Γη, ενώ εμείς θεωρούμε δεδομένη τη σταθερότητα του πλανήτη, που διαρκώς αλλάζει, άλλοτε καταστροφικά και άλλοτε με βία».

Μένει να φανεί αν τελικά κλείσει η «Πύλη της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν, αφού ο ίδιος πρόεδρος, 12 χρόνια πριν είχε αναγγείλει την ίδια κίνηση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αθηνάκης

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.