Αποχώρησε από την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής η Aντιπολίτευση – FANTOMAS.GR

Με την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη την ερχόμενη εβδομάδα, πέφτει η αυλαία της εξεταστικής επιτροπής. Η απόφαση της πλειοψηφίας να μην καλέσει άλλους μάρτυρες, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για προαποφασισμένη διαδικασία και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Για την κυβερνητική πλειοψηφία ερευνήθηκαν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κληθεί να καταθέσει την Τρίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι είχε προαποφασίσει να μην καλέσει άλλους μάρτυρες και να κλείσει άρον άρον τις διαδικασίες.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην αποστολή γραπτών ερωτήσεων στην εκπρόσωπο της Ιntellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Ρretador.

Στην κατάθεσή του, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Krikel Σταμάτης Τρίμπαλης σημείωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το Predator και ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρείας Krikel με το Δημόσιο ήταν το 2018 – δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – και αφορούσε το σύστημα Tetra του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (το ίδιο είχε πει νωρίτερα και η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου).

Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει συμβάσεις πέραν των επεκτάσεων – παρακολουθημάτων της αρχικής με την ΕΛ.ΑΣ που υπεγράφη το 2018 – ενώ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Είχα επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα, τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη δουλειά μου, όχι όμως με τον κ. Δημητριάδη» φέρεται να υποστήριξε. Επίσης πως στα χρόνια της ΝΔ, οι σχέσεις του δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα αλλά μόνο με επιχειρησιακό δυναμικό.

Παράλληλα τόνισε, πως ποτέ δεν συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λαβράνο.

Τέλος τοποθετήθηκε και ως προς την σύμβαση του Απριλίου του 2021, στο Υπουργειο Δημόσιας Τάξης με προκαταβολή 4 εκατ ευρώ για προμήθεια του συστήματος Tetra για Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.

Ο Εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος, δήλωσε:

«Για πρώτη φορά τρεις πρώην και ένας νυν Διοικητής της ΕΥΠ, δύο επικεφαλής ανεξάρτητων ελεγκτικών Αρχών εκπρόσωπoι εταιρειών αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην υψηλότερου κύρους κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας φώτισαν, μίλησαν και αποκάλυψαν. Όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της επιτροπής και επιβεβαιώθηκε με την προσχηματική κοινή αποχώρησή τους από την σημερινή ψηφοφορία για δεύτερη φορά. Στον κατήφορο αυτό δεν τους ακολουθούμε ακόμη περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση του κυρίου Πιτσιόρλα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μια προσχηματική στην πραγματικότητα συζήτηση επί της κλήσης νέων μαρτύρων. Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής άρον άρον, με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη. Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει η αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να βυθίσει, όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη την χώρα στο σκοτάδι».

Για τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής η Ε. Λιακούλη, Γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και ο Δημήτρης Μπιάγκης, Βουλευτής Κέρκυρας δήλωσαν:

«Δεν συμμετείχαμε στην προαποφασισμένη ψηφοφορία-τραγέλαφο της ΝΔ, που μόνη της αποφάσισε, ενάντια στην άποψη όλων των κομμάτων, να μην έρθει κανένας μάρτυρας, να μην υπάρξει κανένα στοιχείο, για την υπόθεση των υποκλοπών. Οι μάσκες έπεσαν.Η κοροϊδία κορυφώνεται!»

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής Επιτροπής. Η εμμονή της να μην κληθούν και νέοι μάρτυρες απαραίτητοι για την διερεύνηση σε βάθος των τριών υποθέσεων των υποκλοπών, δηλαδή, στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, επιβεβαιώνει την πρόθεση τους για συγκάλυψη των υποθέσεων. Το ΚΚΕ θα ενημερώσει για όλες αυτές τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό επίσημα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να διερευνηθούν οι τρεις σοβαρές αυτές υποθέσεις».

Τι προσφέρει η Εξεταστική Επιτροπή;

Με πλειοψηφία κυβερνητική και με σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο, κανείς σε αυτή τη χώρα δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρόσφερε το παραμικρό στην υπόθεση των υποκλοπών. Ωστόσο πρόσφερε.

Οι Εξεταστικές επιτροπές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Πού ακούστηκε η Δικαιοσύνη να μην μπορεί να εξετάσει ως μάρτυρες τους βασικούς εμπλεκόμενους της υπόθεσης με την οποία ασχολείται; Και όμως αυτό συνέβη.

Μολονότι αποδεδειγμένα η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία εξ αρχής εμπόδισε να κληθούν ως μάρτυρες στην εξεταστική ο Πρωθυπουργός -ως πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας- και ο ανιψιός του Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος φορτώθηκε όλη την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου και παραιτήθηκε ταυτόχρονα με τον τότε Διοικητή Παν. Κοντολέοντα, ο οποίος φορτώθηκε την ευθύνη της πράξης.

Χθες αποκαλύφθηκε ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος κατείχε το 35% της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο μολύνθηκαν ή επιχειρήθηκε να μολυνθούν τα κινητά των Νίκου Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και Χρήστου Σπίρτζη.

Ο κύριος αυτός, εκμεταλλευόμενος τα κενά της κυπριακής νομοθεσίας, ξεφορτώθηκε ετεροχρονισμένα τη συμμετοχή του στην εταιρεία αυτή μία ημέρα πριν αποκαλυφθεί η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την ίδια ημέρα (4/8) που η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε την έρευνα των Reporters United στην οποία αποκαλυπτόταν τι συνέδεε το μέγαρο Μαξίμου με το Predator.

Χθες που αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της Αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο Φ. Μπίτζιος.

Ουσιαστικά η Εξεταστική Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της το οποίο ουδέποτε άρχισε. Οι μόνες μαρτυρίες που αναμένονται ενώπιόν της είναι της υπεύθυνης της Intellexa -η οποία κατά κυβερνητική επιταγή θα καταθέσει γραπτώς (!) με έτοιμο κείμενο- και του Νίκου Ανδρουλάκη που είναι αμφίβολο αν θα παραστεί για να νομιμοποιήσει αυτή την «παράσταση».

Ωστόσο η Εξεταστική Επιτροπή, όπως σημειώσαμε και στην αρχή, πρόσφερε: Σε κάθε συνεδρίασή της αποκάλυπτε την κυβερνητική κατρακύλα, τη διαπόμπευση και τον ευτελισμό των θεσμών και την ύπαρξη ενός αδίστακτου παρακράτους…

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.