Αρκτική και Ανταρκτική καταγράφουν λιγότερους θαλάσσιους πάγους τον Μάρτιο

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική ήταν 26% κάτω από τον μέσο όρο για την περίοδο 1991-2020 τον περασμένο Μάρτιο, το δεύτερο χαμηλότερο ρεκόρ τα τελευταία 44 χρόνια, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, το οποίο δείχνει επίσης ότι οι περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής κατέγραψαν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), ο μήνας Μάρτιος ήταν «ασυνήθιστα» ζεστός σε μεγάλες περιοχές της Αρκτικής, που κατέγραψε τον τέταρτο θερμότερο μήνα του Μαρτίου, και στην Ανταρκτική, καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ για τις ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Θάλασσα Ross και η Θάλασσα Weddell ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση του επιπέδου των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική.

Στην Αρκτική, 3% λιγότερος από τον μέσο θαλάσσιο πάγο καταγράφηκε την περίοδο 1991-2020, συνεχίζοντας το μοτίβο των ρεκόρ κάτω από τον μέσο όρο, αν και, ωστόσο, δεν ήταν εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν από τον Ιούλιο του 2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με το C3S, η παγκόσμια θερμοκρασία του Μαρτίου 2022 ήταν 0,4 βαθμούς υψηλότερη από την περίοδο 1991-2020, καθιστώντας την την πέμπτη θερμότερη στην καταγραφή.

Ωστόσο, στην Ευρώπη ο μήνας Μάρτιος ήταν κατά μέσο όρο 0,4 βαθμούς ψυχρότερος, όντας ο τρίτος με αυτό το ρεκόρ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Copernicus, η Ευρώπη κατέγραψε ανωμαλίες στις θερμοκρασίες μεταξύ βορρά και νότου, καταγράφοντας ασυνήθιστα θερμότερες τιμές κατά μέσο όρο στις πρώτες και ψυχρότερες τιμές κατά μέσο όρο στο νότο.

Το κρύο εξαπλώθηκε επίσης στη Βόρεια Αφρική και σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Το C3S υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF/ECMWF).

Πηγή: Editorial EFEverde/EFEgreen 6 Απριλίου 2022 Μαδρίτη

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.