Αυστρία: Οινοπαραγωγός ανακάλυψε οστά μαμούθ στο κελάρι του

52960d60-185f-11ef-b1ce-2fa28be2f75b

Ένας οινοπαραγωγός στην Αυστρία που ανακαίνιζε το κελάρι του ανακάλυψε οστά προϊστορικών μαμούθ που χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή. Ο Αντρέας Πέρνερστορφερ ανακάλυψε εκατοντάδες οστά μαμούθ, θαμμένα βαθιά στο κελάρι του, στο χωριό Γκόμπερλσμπουργκ, στην περιοχή Κρεμς, δυτικά της Βιέννης. Ανέφερε το εύρημά του στις αρχές, οι οποίες τον παρέπεμψαν στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

«Νόμιζα ότι ήταν απλώς ένα κομμάτι ξύλο που άφησε ο παππούς μου. Αλλά μετά το έσκαψα λίγο και τότε θυμήθηκα ότι στο παρελθόν ο παππούς μου έλεγε ότι είχε βρει δόντια. Και τότε σκέφτηκα αμέσως ότι επρόκειτο για μαμούθ», δήλωσε ο Πέρνερστορφερ στην Αυστριακή Ραδιοφωνία (ORF).

(OeAW-OeAI/H.Parow-Souchon)

Σε ανακοίνωσή της, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών αναφέρει ότι πρόκειται για «το πιο σημαντικό εύρημα εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα οστά ανήκουν σε τουλάχιστον τρία μαμούθ και είναι ηλικίας μεταξύ 30.000 και 40.000 ετών. Ωστόσο, σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν την ηλικία των οστών χρονολογώντας το κάρβουνο από το κελάρι. Πριν από 150 χρόνια μια ομάδα αρχαιολόγων είχε ανακαλύψει σε ένα γειτονικό κελάρι, οστά μαμούθ, αντικείμενα από πυριτόλιθο, απολιθώματα κοσμημάτων και κάρβουνο.

«Άλλες παρόμοιες τοποθεσίες στην Αυστρία και τις γειτονικές χώρες έχουν ανασκαφεί πλήρως εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό », ανέφερε η η Αυστραική Ακαδημία Επιστημών.

Η αρχαιολόγος της Αυστραικής Ακαδημίας Χάνα Πάροου-Σουσόν δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα της κατάφερε να ερευνήσει ένα τέτοιο εύρημα στην Αυστρία χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής κυνηγούσαν τα μαμούθ.

«Μπορεί να τα κυνήγησαν οι άνθρωποι ή να έπεσαν σε παγίδα» ανέφερε η Ακαδημία.

Τα οστά, μόλις ανασκαφούν, θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Παρόλο που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιετίες, τα μαμούθ συνεχίζουν να γοητεύουν τους επιστήμονες. Νωρίτερα φέτος, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ντάλας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των αμφιλεγόμενων σχεδίων της για την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ, ή τουλάχιστον ενός ελέφαντα που μοιάζει με μαμούθ και αντέχει το δριμύ ψύχος.

ΠΗΓΗ: BBC, Washington Post

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...