Βραζιλία: Ερευνητές ανέπτυξαν ένα βιοϋλικό που επιταχύνει την αναγέννηση των οστών

PcWd8f81BWZ5ZPmMAcC9ei3x20PKbXc8GySAvU56

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών Botucatu (IBB-UNESP) του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό βιοϋλικό που επιταχύνει την αναγέννηση οστικού ιστού. Η καινοτόμία αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την οστική αναγέννηση, την οστική μεταμόσχευση και την αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η χρήση αυτού του υλικού θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους θεραπείας και του χρόνου παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Έτσι, θα αποτρέπονται οι συνήθεις παρενέργειες που εμφανίζονται μετά από επεμβάσεις που σχετίζονται με τον οστικό ιστό. Για να επιτευχθεί αυτό, το υλικό θα πρέπει να μιμείται την πολυπλοκότητα της δομής των οστών, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Για πρώτη φορά, τα δεδομένα μας παρήγαγαν επαρκείς αποδείξεις με βάση την υποξία [χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον ιστό] ότι μπορεί να έχουμε ένα νέο βιομιμητικό υλικό με δυνατότητα αναγέννησης οστικού ιστού. Η ποσότητα και η ποιότητα του αυτογενούς οστού που διατίθεται από τον ασθενή δεν είναι πάντα επαρκής για τους σκοπούς του κλινικού μοσχεύματος», δήλωσε ο βιοχημικός Γουίλιαμ Φερνάντο Ζαμπούτζι, καθηγητής στο IBB-UNESP και συγγραφέας της νέας μελέτης.

Το νέο υλικό πιθανόν να προσφέρει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες που απαιτούν οστικό ιστό. Σήμερα, οι τεχνικές μεταμόσχευσης που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα ή που υποβάλλονται σε εκτομή όγκου, περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση οστικών θραυσμάτων που λαμβάνονται από τους ίδιους. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνο μόλυνσης και παρατείνει τον χρόνο ανάρρωσης.

Το νέο βιοϋλικό αποτελείται από μονετίτη ο οποίος έχει προσμιχθεί με κοβάλτιο, μια σημαντική ένωση φωσφορικού ασβεστίου που έχει παρόμοια δομή με το ορυκτό των ανθρώπινων οστών. Ο μονετίτης περιέχει ασβέστιο, υδρογόνο, οξυγόνο και φώσφορο και έχει πολλαπλές βιοϊατρικές εφαρμογές. Οι ερευνητές αποφάσισαν να προσθέσουν χλωριούχο κοβάλτιο στο βιοϋλικό επειδή είναι γνωστό ότι προάγει την υποξία και προκαλεί αύξηση του αριθμού των αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι δοκιμές κυτταροτοξικότητας έδειξαν ότι το καινοτόμο υλικό είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Biomedical Materials Research».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...