Βρετανία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα κρανίου ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος

231208194345-02-bbc-pliosaur-sea-monster

Το απολιθωμένο κρανίο ενός πλειόσαυρου ανακαλύφθηκε στο Ντόρσετ της Βρετανίας. Ο πλειόσαυρος ήταν ένα άγριο θαλάσσιο ερπετό που κολυμπούσε στους ωκεανούς πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Το απολίθωμα μήκους 2 μέτρων είναι ένα από τα πληρέστερα δείγματα του είδους του που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και δίνει νέες πληροφορίες για αυτό το αρχαίο αρπακτικό.

Το απολιθωμένο κρανίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκπομπή του David Attenborough στο BBC One την Πρωτοχρονιά.

«Είναι προφανές ότι αυτός ο πλειόσαυρος είναι τεράστιος και όμορφα διατηρημένος. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιο δείγμα που να μπορεί να συγκριθεί με αυτό», δήλωσε στο BBC ο παλαιοντολόγος Στιβ Έτσες.

«Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω ερευνήσει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες», πρόσθεσε.

«Η κάτω γνάθος και το άνω κρανίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως θα ήταν και όταν ζούσε. Δεν έχουν βρεθεί άλλα δείγματα με αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Και αν βρεθούν, θα λείπουν πολλά κομμάτια, ενώ αυτό, αν και είναι ελαφρώς παραμορφωμένο – έχει όλα τα οστά», εξήγησε ο επιστήμονας.

(BBC Studios)

Ο πλειόσαυρος που ανακαλύφθηκε είχε 130 μακριά και κοφτερά σαν ξυράφι δόντια τα οποία μπορούσαν να σκοτώσουν. Το πίσω μέρος κάθε δοντιού είναι σημαδεμένο με λεπτές ραβδώσεις οι οποίες πιθανώς βοηθούσαν το θαλάσσιο τέρας να τρυπήσει τη σάρκα του θύματός του.

Ο πλειόσαυρος ήταν η απόλυτη «φονική μηχανή», με μήκος 10-12 μέτρα και με τέσσερα ισχυρά άκρα που έμοιαζαν με πτερύγια.

«Το ζώο ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να θηρεύσει αποτελεσματικά οτιδήποτε είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του», δήλωσε ο Δρ. Αντρέ Ρόου από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι σαν ένας υποβρύχιος T. Rex», πρόσθεσε.

Ο πλειόσαυρος τρεφόταν με άλλα ερπετά, όπως ο ιχθυόσαυρος που έμοιαζε με δελφίνι, ενώ άλλα απολιθώματα έχουν αποκαλύψει ότι έτρωγε και άλλους διερχόμενους πλειόσαυρους.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...