Βρετανία: Μέσα σε δύο χρόνια η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

ucl_nsethia_foundation_41_de701 (1)

Η χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα είναι δυνατή εντός δύο ετών στη Βρετανία, καθιστώντας την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη, σύμφωνα με κορυφαίο νευροχειρουργό. Αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, θα φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Η βρετανική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χρηματοδότηση άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τον μετασχηματισμό της έρευνας στον τομέα της υγείας.

Εκπαιδευόμενοι χειρουργοί στο University College αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναδεικνύει μικροσκοπικούς όγκους και κρίσιμες δομές όπως τα αιμοφόρα αγγεία στο κέντρο του εγκεφάλου, ανέφερε το BBC.

«Θα μπορούσατε, σε λίγα χρόνια, να έχετε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει δει περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις από όσες έχει δει ή θα μπορούσε να δει ποτέ οποιοσδήποτε άνθρωπος», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Χάνι Μάρκους, σύμβουλος νευροχειρουργός στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής και επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του University College του Λονδίνου.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει αναλύσει πάνω από 200 βίντεο από μικρούς αδένες σε μέγεθος μπιζελιού στο κέντρο του εγκεφάλου τους τελευταίους 10 μήνες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει όλους μαζικά πιο παραγωγικούς, ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνετε. Σας κάνει σχεδόν σαν υπερήρωα της Marvel», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης Βισκάουντ Κάμροουζ.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα για όλους και προσφέροντας ένα «πολλά υποσχόμενο» μέλλον.

Μηχανικοί, κλινικοί γιατροί και επιστήμονες συνεργάζονται για την υλοποίηση του έργου στο Κέντρο Επεμβατικών και Χειρουργικών Επιστημών του Wellcome / Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC).

ΠΗΓΗ: BBC, Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *