Γεγονός η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Hamas – FANTOMAS.GR

Με τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην κόλαση της Γάζας να συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας και με τις σειρήνες του συναγερμού να ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ για επιθέσεις από το Λίβανο έως τις πρώτες πρωινές ώρες, τέθηκε λίγο μετά τις 07:00 σήμερα το πρωί σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Έκτοτε η ανακωχή τηρείται και από τις δύο πλευρές, αν και δεν λείπουν οι αλληλοκατηγορίες για σποραδικά πυρά και άλλες παραβιάσεις της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί μεγάλοι βομβαρδισμοί ή επιθέσεις με ρουκέτες.
Το απόγευμα της Παρασκευής 24/11 ξεκίνησε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, με την Ταΐλάνδη να ανακοινώνει αρχικά ότι απελευθερώθηκαν ήδη 12 πολίτες της.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανταλλαγή ενώ όπως μεταδίδουν οι Times of Israel στα χέρια του Ερυθρού σταυρού βρίσκονται και οι 13 ισραηλινοί όμηροι της 7ης Οκτωβρίου.
Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο διάστημα αυτών των 4 ημερών της εκεχειρίας που δυνητικά μπορεί να παραταθεί – πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κατάπαυση πυρός που μπορεί να διαρκέσει και 10 ημέρες – θα απελευθερωθούν 50 όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ενώ θα επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική.
Τόσο οι όμηροι όσο και οι κρατούμενοι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι γυναίκες και παιδιά.
Ωστόσο,το ερώτημα είναι αφενός αν η εκεχειρία αυτή θα εξελιχθεί ομαλά αφετέρου εάν θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, σενάριο πάντως που φαίνεται να έχει απορρίψει το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει κατηγορηματικά πως ο πόλεμος όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Απελευθερώθηκαν 12 Ταΐλανδοί όμηροι

Εκτός από τους 13 Iσραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα 24/11, το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε με επιτυχία την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Hamas στις 7 Οκτωβρίου. Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο εξωτερικών της χώρας οι 12 όμηροι είναι ήδη ελεύθεροι.

Η Μπανγκόκ δηλώνει ότι πιστεύει ότι 26 πολίτες της αιχμαλωτίστηκαν στις 7/10.

Ισραηλινά πυρά

Πληροφορίες από το Al Jazeera αναφέρουν πως και ενώ η εκεχειρία είναι σε πλήρη εφαρμογή, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων που θέλησαν να κινηθούν από τα νότια εδάφη της Γάζας στα βόρεια προκειμένου να επισκεφθούν τα σπίτια τους.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, τουλάχιστον δύο άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν από τα πυρά και επτά να τραυματίστηκαν.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια εδάφη της Γάζας, καθώς αυτά παραμένουν εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε συμφωνημένες γραμμές.

Hamas: Πολιτική νίκη η εκεχειρία, το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του – Θα τηρήσουμε την εκεχειρία

Πολιτική νίκη της Hamas χαρακτήρισε την 4ήμερη εκεχειρία με το Ισραήλ ο επικεφαλής του Politburo, Ismail Haniyeh κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Hossein Amir Abdollahian στην Ντόχα, στο Κατάρ.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι μια πολιτική νίκη που επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των δυνάμεων της αντίστασης στο έδαφος.
Ο εχθρός μας σκότωσε γυναίκες, παιδιά και άλλους άμαχους πολίτες και κατέστρεψε τα σπίτια τους, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει τους στόχους του» ανέφερε ο Haniyeh, ο οποίος υπογράμμισε πως η Hamas θα τηρήσει την ανακωχή, όσο το πράττει και το Ισραήλ.
Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε πως αν και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι «ο σκοπός της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν να καταστρέψει τη Hamas, μετά από περισσότερο από ένα μήνα επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να επιτύχουν και αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν με τη Hamas για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων τους».

Απελευθέρωση

Η απελευθέρωση των πρώτων 13 από τους συνολικά 50 ομήρους που προβλέπει η συμφωνία, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:00 το απόγευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι όμηροι, κυρίως ξένοι, θα αφεθούν ελεύθεροι στο πέρασμα της Rafah, θα περάσουν στην Αίγυπτο και μετά θα μεταφερθούν στο Ισραήλ μέσω της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Οι πρώτοι 39 από τους συνολικά 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα αφεθούν ελεύθεροι, είναι 24 γυναίκες και 15 έφηβοι.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Ισραηλινή Αρχή Φυλακών έχει λάβει τη λίστα με τους 39 Παλαιστίνιους που θα αποφυλακιστούν και έχουν ήδη αρχίσει οι προετομασίες για την απελευθέρωση τους που αναμένεται εντός της ημέρας.
Οι κρατούμενοι αυτοί, αφού μεταφερθούν σε φυλακή στη Δυτική Όχθη, κατόπιν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...