Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αστεροσκοπείου Αθηνών: Συμμετοχή στη διεθνή άσκηση ισχυρού σεισμού στο Μαυροβούνιο

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΙ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας άσκηση πεδίου που πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο. Η άσκηση κινητοποίησε περισσότερα από 500 άτομα ειδικών μονάδων αντιμετώπισης καταστροφών από Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Κροατία, Σερβία και Σλοβενία για την προσομοίωση της ανταπόκρισης σε σενάριο σεισμού μεγέθους Μ6.6.

Ο ρόλος της ερευνητικής ομάδας του ΓΙ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «BALANCE», ήταν η αξιολόγηση της άμεσης αντίδρασης του Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Μαυροβουνίου (IHMS) στον σεισμό. Κατά την πρώτη μέρα της άσκησης, η επιστημονική ομάδα του ΓΙ αξιολόγησε τις διαδικασίες και ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο επιχειρησιακό κέντρο του IHMS, ως προς τον υπολογισμό των παραμέτρων του σεισμού (επίκεντρο, μέγεθος), αλλά και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δύο σεισμολογικούς φορείς, το ΓΙ παρέχει στο Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Μαυροβουνίου δανεισμό μακράς διαρκείας πλεονάζοντος σεισμολογικού εξοπλισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *