Γιαννης Κολιγλιατης – Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία και κατέγραψε την σκηνή με την δολοφονία Σολωμού

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ μίλησε ο Γιάννης Κολιγλιάτης που ήταν ο εικονολήπτης τότε -πετυχημένος επιχειρηματιας σήμερα με μια από τις πλέον αναπτυσσομενες εταιρείες  στην Νότια Ευρώπη , την ΙΝΑ ΤV- και  κατέγραψε με την κάμερα του τον ήρωα Σολωμό Σολωμού που σκαρφάλωσε στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία.

Συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου του 1996 ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τις σφαίρες Τούρκων παρακρατικών  ελεύθερων σκοπευτών.
Ήταν την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ που δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης.

Στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.

«Εγώ πηγαίνω να κατεβάσω το πανί», λέει ο Σολωμού.

«Που πας…Γύρνα πίσω. Θα σου ρίξουν….» του λένε οι υπόλοιποι. Δεν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα και ο Σολωμού σκαρφαλώνει στον ιστό. Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί και ο Σολωμός αγκαλιάζοντας τον ιστό γλιστράει στο έδαφος πνιγμένος στο αίμα.

Συνεχίσουν να ακούγονται πυροβολισμοί και το πλήθος πέφτει στο χώμα. Τραυματίστηκαν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ο Γιάννης Κολιγλιάτης μίλησε στο ΙΟΝΙΑΝ για τα όσα έζησε τότε ως ο εικονολήπτης,  που τράβηξε τη συγκλονιστική στιγμή που έγραψε ιστορία.

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.