Γιατί υπεραναλύω τα πάντα;

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί μήπως θα νιώθαμε καλύτερα αν δεν αναλύαμε τα πράγματα τόσο πολύ; «Κατ’ αρχάς, είναι πιθανό απλά να έχεις μάθει να λειτουργείς με αυτό τον τρόπο γιατί ήταν κάτι που γινόταν από τους γονείς σου», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4.

«Τους γονείς μας τους έχουμε καταπιεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κανδαράκη, και πολλές φορές θα μιμηθούμε τη συμπεριφορά τους. Εάν λοιπόν εκείνοι είχαν πολύ άγχος, ακόμα και εάν δεν το έδειχναν, εμείς ως ενήλικοι θα μιμηθούμε τη συμπεριφορά τους, διότι η υπερανάλυση είναι άγχος.

«Ας πούμε στο παιδάκι μας μια φορά ‘’δεν πειράζει’’. Δεν θα τα κάνεις όλα τέλεια, την επόμενη φορά», λέει η κυρία Κανδαράκη για να του δώσουμε την ευκαιρία μεγαλώνοντας να είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις προτεραιότητές του και να καταλάβει ότι δεν είναι όλα σημαντικά.

Οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να χαλαρώνουν και να αισθάνονται ανεμελιά έστω και στις διακοπές, τους λείπει το κομμάτι της ξεγνοιασιάς, εξήγησε η κυρία Κανδαράκη.

Ένας άλλος λόγος που υπεραναλύουμε είναι ότι «δεν μου έχω εμπιστοσύνη» ή ότι γενικά δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τους άλλους.

Όσο για την Ελληνίδα μαμά…  ‘Ολη η συζήτηση στο βίντεο.
________________________________________________________________________

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.