Για «αντιρωσική εκστρατεία» κατηγορεί την Ολλανδία η Μόσχα μετά τον εντοπισμό του κατασκόπου στο ΔΠΔ – FANTOMAS.GR

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ολλανδία για «αντιρωσική εκστρατεία», αφότου οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός άνδρα που υποστήριξαν ότι ήταν Ρώσος κατάσκοπος που προσπαθούσε να παρεισφρύσει με ψεύτικη ταυτότητα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εμπόδισαν έναν Ρώσο κατάσκοπο να αποκτήσει πρόσβαση (παριστάνοντας τον εκπαιδευόμενο) στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στην Χάγη και ερευνά μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία επινόησε «πληροφορίες» για να προκαλέσει ένα σκάνδαλο και «να τρομάξει το κοινό με συζητήσεις για ύπουλες δολοπλοκίες» των Ρώσων.

Η Μόσχα κατηγορεί τακτικά τις δυτικές κυβερνήσεις για «ρωσοφοβία», την οποία η Ρωσία επικαλείται απαντώντας σε πολυάριθμες κατηγορίες για κατασκόπους που στοχεύουν ευρωπαϊκές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία.

«Η αντιρωσική εκστρατεία κατασκοπείας που στήθηκε στη χώρα [ενν. την Ολλανδία], συνοδευόμενη από σκόπιμες “διαρροές” αμφιβόλου περιεχομένου, δεν προκαλεί τίποτε άλλο παρά ζημιά στις ήδη κακές διμερείς σχέσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΠΔ ανέφερε ότι είχε αποκαλύψει μια πολυετή επιχείρηση της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU να τοποθετήσει κρυφά έναν πράκτορα ως Βραζιλιάνο που είχε κάνει αίτηση για πρακτική άσκηση στο ΔΠΔ.

«Είναι σημαντικό ότι το περιστατικό συνέβη στις αρχές Απριλίου και οι ολλανδικές αρχές αποφάσισαν να το αναφέρουν μόλις τρεις μήνες αργότερα», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.

Κατηγόρησε, τέλος, την Ολλανδία ότι έδωσε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες για να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη της έρευνας του ΔΠΔ για κατηγορίες σχετικά με ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *