Γροιλανδία: Η ποσότητα πάγου που έλιωσε σε δύο μέρες θα μπορούσε να καλύψει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Αρκετές ημέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στη βόρεια Γροιλανδία προκάλεσαν ταχεία τήξη, η οποία έγινε ορατή από τα ποτάμια του λιωμένου πάγου που ορμούσαν στον ωκεανό. «Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 60 βαθμούς Φαρενάιτ – 10 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσαν επιστήμονες στο CNN.

Η ποσότητα πάγου που έλιωσε στην περιοχή μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου – 6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα – θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ.

«Εξετάζοντας τον μέσο όρο του λιώσιμου των πάγων μέσα σε 30 με 40 χρόνια, κάτι ανάλογο δεν έχει ξανα συμβεί σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Τεντ Σκάμπος, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Για τους επιστήμονες στον τομέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

«Σίγουρα με ανησυχεί», ανέφερε ο Kutalmis Saylam, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος βρίσκεται στη Γροιλανδία. «Χθες τριγυρνούσαμε με τα μπλουζάκια μας. Αυτό δεν ήταν πραγματικά αναμενόμενο».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.