Δείτε το πρόσωπο του «Ζούζου», ανθρώπου που έζησε πριν 9.600 χρόνια

zuzu

Το 1997, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σκελετό ο οποίος ήταν θαμμένος σε εμβρυακή στάση στο Εθνικό Πάρκο Serra de Capivara στην Βραζιλία. Βλέποντας το μέγεθος και το σχήμα που είχε το κρανίο του σκελετού, οι αρχαιολόγοι θεώρησαν πως ο σκελετός ήταν γυναικείος και τον ονόμασαν «Ζούζου». Όμως για χρόνια υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ ερευνητών για το φύλο του σκελετού, με πολλούς να πιστεύουν πως τα λείψανα ανήκαν σε άντρα.

Είκοσι έξι χρόνια μετά από την ανακάλυψη του σκελετού, ερευνητές με την βοήθεια της τεχνολογίας και 57 φωτογραφιών του κρανίου, δημιούργησαν ένα ψηφιακό 3D πρόσωπο το οποίο έδειχνε πως έμοιαζε ο άνθρωπος με το όνομα «Ζούζου» όταν βρισκόταν εν ζωή. Μάλιστα, μέσω των φωτογραφιών, το ερώτημα του φύλου του σκελετού ίσως να λύθηκε, με τους ερευνητές να τείνουν προς το ότι ο σκελετός τελικά άνηκε σε άντρα και όχι σε γυναίκα, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

Για να ολοκληρώσουν το έργο τους, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν αξονική τομογραφία για να δημιουργήσουν το ψηφιακό πρόσωπο του «Ζούζου» και τα αποτελέσματα δείχνουν έναν νεαρό άντρα, με φαρδιά μύτη και φαρδιά χείλη. Το ψηφιακό πρόσωπο σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν «ελαφρώς αδυνατισμένο», όποτε οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν την κάτω γνάθο επειδή είχε δημιουργηθεί ένα κενό λόγω των δοντιών που έλειπαν από το κρανίο.

Πηγή: livescience.com

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *