Διπλωματικό επεισόδιο για τα Γλυπτά – Ακύρωσε ο Ρίσι Σούνακ την συνάντηση

Διπλή «πόρτα» από τον Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση για την Τρίτη (28/11) με τον πρωθυπουργό μόλις λίγες ώρες προτού πραγματοποιηθεί, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ «άδειασε» δημοσίως τον κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας (27/11) και προσθέτει εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης: «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Αμέσως μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για την Τρίτη (28/11) με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, τόνιζαν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, με θέσεις που όμως, είναι οι πάγιες ελληνικές γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως σημείωναν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Σημειώνεται ότι μιλώντας στο BBC την Κυριακή (26/11), ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Έλγιν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια συναντήσεων τόσο με τον κ. Σουνάκ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ αντέκρουσε την παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατοχή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πίνακα της Μόνα Λίζα που είναι σαν να «κόβεται στη μέση».

Ο εκπρόσωπος του κ. Σουνάκ τόνισε την υποστήριξη του πρωθυπουργού στον νόμο που εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων και πρότεινε ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, έχει δηλώσει ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα – εικάζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανείου στην οποία μέρος των γλυπτών θα σταλούν στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για μια τέτοια συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κ. Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος».

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...