Δυσκολο το σκηνικο στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές εκλογές . – FANTOMAS.GR

 

Μπροστά στην προεκλογική μάχη των υποψήφιων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ, η δραστηριότητα των υποψηφίων δημάρχων  κυρίως στους βασικούς δήμους,   έχει πέσει  σε δεύτερη μοίρα .

Πρόκειται όμως για  ένα σημαντικό αγώνα πολιτικής επιβίωσης για ότι αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,   αφού τα αποτελέσματα θα ακολουθησουν με το καλημέρα,  τον νέο αρχηγό  ο οποίος θα έχει εκλεγεί  λίγες ημέρες πριν .

Η ατυχία της Κουμουνδούρου ήταν ότι  ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τις  δημοτικές εκλογές Χρήστος Σπριτζης  παραιτήθηκε από όλα,  μετά την μη εκλογή του, αφήνοντας « στα κρύα του λουτρού» , όλους εκείνους που είχαν επενδύσει πάνω του,  ως τον κομματικό διεκπεραιωτή των αυτοδιοικητικων  εκλογών .

Μετά την παραίτηση Σπιρτζη η αρμοδιότητα από την Πολιτική Γραμματεία  πέρασε στα  χέρια του Κώστα Ζαχαριάδη , ο οποίος για δυο ψήφους νίκησε τον Νίκο Φίλη και πήρε το χρίσμα για το δήμο Αθηναίων .

Ο Ζαχαριάδης στο λίγο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεση του χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου τον δημοτικό μηχανισμό της ιστορικής παράταξης  του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα,   «Ανοικτή  Πόλη » , καθώς και ένα επιτελείο  μεσαίων στελεχών , όπως ο καθηγητής  Νικόλας Φαραντούρης που δεν θα πολιτευτούν , αλλά συνδράμουν την προσπάθεια του .

Για τον δήμο Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον προερχόμενο από την Λαϊκή Ενότητα Γιώργο Γαβριλη , αλλά μάλλον μιλάμε για μια καταγραφή δύναμης αφού όλες οι μετρήσεις προεξοφλούν νίκη από τον πρώτο γύρο,  του νυν δημάρχου Γιάννη Μωραλη .

Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πεγκας έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ  την υποστήριξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουταρη – ο οποίος θα πολιτευτεί μαζί του – πρόσωπο όμως που έχει συγκεντρώσει την μήνι πολλών τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο , για την αντισυριζαικη πολιτική του κατά το παρελθόν , όταν ήταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης .

Στον δήμο της Πάτρας το κόμμα υποστηρίζει με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας τον Βασίλη Αιβαλη , αφού η επανεκλογή του νυν δημάρχου του ΚΚΕ Κώστα Πελετιδη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες .

Απλή καταγραφή δύναμης θέλουν να κάνουν  στην Κουμουνδούρου και στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης με την υποστήριξη του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Στο Περιστέρι, θα στηριχτεί ο αειθαλής Ανδρέας Παχατουρίδης, , στο Αγρίνιο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στη Ραφήνα ο Ευάγγελος Μπουρνούς , κλείνοντας τις τελευταίες εκκρεμότητες , ενώ πιθανότητες να εκλέξει το κόμμα δήμαρχο,   έχει μόνο σε δυο  περιοχές του λεκανοπέδιου , στο Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο και στον Βύρωνα με τον Γρηγόρη Κατοπωδη.

Όσον αφορά τις Περιφέρειες, και συγκεκριμένα την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ  στηρίζει τον δήμαρχο Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη , τον οποίο όμως οι μετρήσεις φέρνουν πίσω από τον πολύπειρο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρο , με τον Νίκο Χαρδαλια μακραν μπροστά .

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την μη υποστήριξη Αρναουτακη στην Κρήτη δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλέξει κάποιο υποψήφιο περιφερειάρχη , σε όλη την Ελλάδα .

Αυτό που εμφανίζει ιδιαίτερο  πολιτικό ενδιαφέρον , είναι ότι πολλές από τις προτάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν περάσει από την έγκριση των  πέντε υποψήφιων προέδρων του κόμματος και η προσπάθεια γίνεται κατά μονας από τους ίδιους  τους  υποψηφίους δημάρχους .

Παρατηρούνται μάλιστα και περιπτώσεις όπου οι  τοπικοί  υποψήφιοι που υποστηρίζουν ένα συγκεκριμένο υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,  να μην έχουν την ουσιαστική υποστήριξη όλων των άλλων  υποψηφίων προέδρων .

Επίσης όλο το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου δεχόταν μηνύματα τοπικών αυτοδιοικητικων στελεχών ,  οι οποίοι αρνούνταν    να λάβουν  επίσημο χρίσμα από  το κόμμα .

 

 

 

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *