Δωρεά Οργάνων: Μαρτυρία λήπτριας καρδιάς στην ΕΡΤ για την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού

Organ Donation

Συγκλονίζει η μαρτυρία λήπτριας μοσχεύματος στην ΕΡΤ, η οποία ξαναγεννήθηκε όταν έλαβε την καρδιά ενός νεαρού αγοριού, αλλά και το δράμα των γονιών της αδικοχαμένης Έμμας Καρυωτάκη, η οποία με τον θάνατό της έδωσε το ύψιστο δώρο σε πολλούς συνανθρώπους μας.

«Ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσω να ζω ήταν να κάνω μεταμόσχευση καρδιάς. Περίμενα ένα χρόνο στη λίστα αναμονής. Η μεταμόσχευση είναι αληθινή ζωή. Με το που ανοίγεις τα μάτια σου καταλαβαίνεις αμέσως ότι κάτι έχει αλλάξει ότι έχεις επιστρέψει στη ζωή. Το αίμα κυλάει, η πίεσή σου ανεβαίνει, ακούς τους σφυγμούς της καρδιάς σου, είναι μια καινούργια πραγματικότητα που την έχεις ξεχάσει. Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους κανείς από εμάς δεν θα ήταν εδώ σήμερα» ανέφερε η λήπτρια καρδιάς Κατερίνα Τσάντου.

Οι γονείς της Έμμας Καριωτάκη που με τον θάνατό της συγκλόνισε το πανελλήνιο πήραν τη γενναία απόφαση να χαρίσουν τα όργανά της.

«Η δωρεά οργάνων για εμάς ήταν η μόνη επιλογή καθώς ήταν επιθυμία του παιδιού μας. Κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο μας είχε πει ότι αν της συνέβαινε κάτι θα ήθελε να προχωρήσουμε σε δωρεά οργάνων οπότε για εμάς ήταν μονόδρομος. Όταν πλέον οι επιλογές έχουν μειωθεί, το αν επιλέξεις το φως είναι η σωστή επιλογή» λέει η μητέρα της δότριας Κέλλυ Καμπάκη.

Η δυναμική στο ευαίσθητο θέμα των μεταμοσχεύσεων φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων το 2022 αξιοποιήθηκαν προς μεταμόσχευση όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες, ενώ το 2023, μετράμε ήδη 74 δότες οργάνων και πάνω από 170 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *