Δύσκολες ώρες για την Κίνα . – FANTOMAS.GR

Ασχημα τα μαντάτα από το Πεκίνο: Η κινεζική οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Απρίλιο. Μπούμεραγκ αποδείχτηκε το κύμα των lockdown, που επέβαλε η κινεζική ηγεσία σε ολόκληρη τη χώρα, για να προωθήσει τη στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» του covid : Μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή- χειρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές- ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το ποσοστό ανεργίας στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας αυξήθηκε σε νέο υψηλό 6,7% τον Απρίλιο.

«Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων Covid έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωση στα μέσα Απριλίου, η άρση των lockdowns ήταν εξαιρετικά αργή», λέει ο κινέζος οικονομολόγος Τινγκ Λου, διευθύνων σύμβουλος της Nomura.« Τα τοπικά lockdown θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική παραγωγή τον Μάιο και θεωρούμε μια ταχεία ανάκαμψη σχεδόν αδύνατη », προσθέτει.

«Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη ζημιά από τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλα μέρη της χώρας», τονίζουν οι αναλυτές Τσανγκ Σου και Ερικ Τσού σε ανάλυσή τους στο Bloomberg. «Ο αντίκτυπος είναι πολύ ευρύτερος και βαθύτερος από τον αναμενόμενο», προσθέτουν.

Η Κίνα βιώνει εδώ και εβδομάδες τη χειρότερη έκρηξη του covid από την αρχή της πανδημίας. Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον έθεσε σε δοκιμασία την κινεζική στρατηγική της μηδενικής «διασποράς». Εκατομμύρια άνθρωποι σε μητροπόλεις όπως η Σαγκάη, βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλές γειτονιές στο Πεκίνο είναι αποκλεισμένες. Τα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν σημαντική μείωση στην εμπορευματική κίνηση σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν σπάσει. Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή. Η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω του μεγαλύτερου λιμανιού του κόσμου, στη Σαγκάη, έχει καταρρεύσει.

Παρά τα άσχημα νούμερα, το Πεκίνο προσπαθεί να σκορπίσει νότες αισιοδοξίας. «Η έκρηξη του Covid τον Απρίλιο είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες, η οικονομία θα ανακάψει σταδιακά», υποστηρίζει ο Φου Λινγκχούι, εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Πεκίνο.Η κινεζική ηγεσία είχε θέσει στόχο ανάπτυξης 5,5% για φέτος. Η επίτευξη του αρχικά αισιόδοξου αυτού στόχου, γίνεται όλο και πιο αμφίβολη, τόσο λόγω του Covid, όσο και λόγω της οπισθοδρόμησης για την παγκόσμια οικονομία που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Χάο Σου,οικονομολόγος στην Commerzbank,εκτιμά ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα στην Κίνα, θα είναι πολύ ανώμαλη και αβέβαιη».

Ο «πονοκέφαλος» του Σι Τζιπινγκ
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν σοβαρή ανησυχία στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, το μέλλον του οποίου στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) παίζεται εν μέρει στη Σαγκάη. Η παράλυση που έχει κυριεύσει τη Σαγκάη εδώ και δύο μήνες, πυροδοτεί αυξανόμενη, δημόσια δυσαρέσκεια. Η πανίσχυρη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ -οι επτά άνδρες που κυβερνούν την Κίνα-μπορεί να διακηρύσσει «θα κερδηθεί η μάχη στη Σαγκάη», αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» την πολιτική του μηδενικού covid..

Στην πραγματικότητα, οι κινεζικές αρχές κρύβουν μια σκληρή και κατ` κατεξοχήν πολιτική, πραγματικότητα: λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού των άνω των 60 ετών και των περιορισμένων νοσοκομειακών δυνατοτήτων, η εγκατάλειψη της πολιτικής του μηδενικού Covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε 1,55 εκατομμύρια θανάτους στην χώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Φουντάν, στη Σαγκάη.

Ο πρόεδρος Σι, θέλει να εμφανιστεί στο 20ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας το φθινόπωρο, με τη δύναμη μιας επιτυχίας ενάντια στον Covid -19. Αν αποτύχει, θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. «Μέχρι στιγμής, το ρεκόρ του Σι Τζιπινγκ δεν είναι και …διαστημικό», λέει ο σινολόγος Αλεξ Παγιέτ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Cercius. «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς δεν έχει τελειώσει,η νίκη επί της φτώχειας δεν είναι οριστική. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι επικίνδυνη. Ο Σι χρειάζεται λοιπόν οπωσδήποτε, μια νίκη ενάντια στον Covid. »

απόσπασμα άρθρου naftemporiki

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *