Εκτός μάχης η Ρωσική Ναυαρχίδα “Moskva” – Συνεχίζει να φλέγεται, λέει η Ουάσινγκτον

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την κατάσταση του Καταδρομικού “Moskva”, του κυριότερου πυραυλοφόρου Καταδρομικού και Ναυαρχίδας του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επλήγη σοβαρά από τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ωστόσο δεν έχει ακόμα βυθιστεί. Υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune, πληροφορία που ωστόσο μένει ανεπιβεβαίωτη.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ρωσικό Καταδρομικό “Moskva” συνεχίζει να φλέγεται και ότι υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ το πλοίο φέρεται να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη, δήλωσε το απόγευμα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι το πλοίο πιστεύεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές.

Τι λένε οι δύο πλευρές

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει. «Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το Καταδρομικό “Moskva” διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το Ρωσικό Υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος. «Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του Καταδρομικού προς το λιμάνι», συνέχισε το Υπουργείο.

Το πλήρωμα του “Moskva έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το Καταδρομικό “Moskva”, («Μόσχα») είναι (ή ήταν) ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας.

Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Πώς χτυπήθηκε – Εκτιμήσεις από τον Αντιναύαρχο ε.α. Β. Μαρτζούκο

Για επίθεση με συμβολική σημασία κατά του ηθικού των Ρώσων έκανε λόγο ο Βασίλης Μαρτζούκος Αντιναύαρχος ε.α. σημειώνοντας πως από τα στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι έχει γίνει ουκρανικό χτύπημα στο πλοίο. Είναι παλιό πλοίο, αλλά είναι πανίσχυρο, έχει όπλα με εμβέλεια 450χλμ είπε. Ως προς το πώς έγινε το χτύπημα το απέδωσε σε ενδεχόμενη χαλάρωση της διαρκούς εγρήγορσης που χρειάζεται από πλευρά του πληρώματος σε πολυήμερες περιπολίες καθώς «μόλις εντοπιστεί κατευθυνόμενο βλήμα ο χρόνος αντίδρασης είναι λιγότερος από ένα λεπτό». Άλλο ενδεχόμενο η πιθανή χρήση εκ μέρους των Ουκρανών ενός drone πχ. τύπου Μπαϊρακτάρ το οποίο μπορεί να φέρει και ρουκέτες, που απέσπασε την προσοχή τους από άλλο βλήμα.

Η Σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους Βαρύ Καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την Σοβιετική εποχή, με την ονομασία “Slava” (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε “Moskva” τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το “Moskva” εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Αμυνας.

Τρεις Πόλεμοι

Ο πρώτος του Πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το Ρωσικό Καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις Γεωργιανές Στρατιωτικές Δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον Πόλεμο στη Συρία, το “Moskva” αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην Ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το “Moskva” συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του Πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο Ρωσικό Καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το “Moskva” μαζί με το “Vassili Bykov” βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.

Διπλωματικές αποστολές

Το Καταδρομικό “Moskva”, όταν ακόμη ονομαζόταν “Slava”, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον Σοβιετικό Ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου “Maxime Gorki” τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Έχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Έχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.