Εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ . – FANTOMAS.GR

Οι μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς ακολουθούν πάντοτε παρόμοιο  πλάνο : χερσαίες επιδρομές και μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στοχεύουν περιοχές και τοποθεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του αντιπάλου.

Το Ισραήλ κάνει ευρεία χρήση των δυνάμεων της αμυντικής αεροπορίας του, ενώ εξαπολύει χερσαίες επιθέσεις, καθώς και επιθέσεις με χρήση κανονιοφόρων του αμυντικού θαλάσσιου στόλου του, κυρίως στην πρώτη φάση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι δυνάμεις του στοχεύουν τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς – κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, παράκτιες εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, καθώς και σπίτια ανώτερων αξιωματούχων.

Το Ισραήλ έχει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το μέγεθος του στρατού του, την τεχνολογία και τα οπλικά του συστήματα, ωστόσο, η Χαμάς, με την πάροδο των ετών, έχει προσαρμόσει σημαντικά την τακτική της για να «αξιοποιήσει» επιχειρησιακά το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας.

Η γεωγραφία της Γάζας δεν ευνοεί την ανάπτυξη των ισραηλινών επιχειρήσεων και εξαιτίας αυτού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν συνήθως τις ίδιες οδούς προσέγγισης: Αγροτικές περιοχές γύρω από το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ στο βόρειο άκρο της Γάζας, καθώς και περιοχές νότια της πόλης της Γάζας, κατά μήκος της κορυφογραμμής που προσφέρει θέα στο κέντρο του θυλάκου.

Επίσης, ανατολικά της Χαν Γιουνίς στον νότο, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα του Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ευκολότερα και να πάρουν θέσεις βολής. Αλλο σημείο πρόσβασης αποτελεί διαδρομή κοντά στη Ράφα προς τον νότο.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τις θέσεις που προσφέρουν θέα προς το κέντρο της Γάζας για να ανακόψει την επικοινωνία της πόλης της Γάζας με τον νότο, «διχοτομώντας» την περιοχή.

Η Χαμάς γνωρίζει τις διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις και κατά μήκος αυτών των διαδρομών αναμένεται να αναπτύξει τις πρώτες γραμμές άμυνάς της. Πρόκειται για περιοχές που αποτέλεσαν πεδίο σφοδρών μαχών και στο παρελθόν.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για το Ισραήλ σε αστικές περιοχές όπως η Τζαμπάλια και η Μπέιτ Λάχια. Επιπλέον, η κεντρική διαδρομή που συνδέει Βορρά – Νότο συνορεύει με βιομηχανικές περιοχές τις οποίες η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αμυνθεί.

Το κέντρο της Γάζας και η περιοχή ανατολικά της Χαν Γιουνίς προσφέρουν μεγαλύτερα ανοίγματα, ωστόσο, πόλεις και περιοχές με υψηλότερα κτίρια αξιοποιούνται από τις δυνάμεις της Χαμάς για κάλυψη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχτεί σφοδρές επιθέσεις όσες φορές έχουν επιχειρήσει να προχωρήσουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Χαμάς διαθέτει αντιαρματικές νάρκες και αντιαρματικούς πυραύλους τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, μέσα σε μία μόνο νύχτα, το Ισραήλ έχασε 13 στρατιώτες του σε ενέδρα σε αστικό κέντρο. Ο ισραηλινός στρατός έχει εμπειρία μάχης με τεθωρακισμένα σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις, κυρίως στη Δυτική Οχθη, όπου ανέπτυξε δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Η Χαμάς από την πλευρά της, θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων Kornet, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Επιπλέον διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυρομαχικά –του ίδιου είδους με εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία– με τα οποία μπορεί να πλήξει οχήματα και δυνάμεις του στρατού. Πρόκειται για ένα νέο είδος απειλής για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Χαμάς έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού. Διαθέτει πυρήνα έμπειρων στρατιωτικών ηγετών οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τον ισραηλινό τρόπο δράσης. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, γνωρίζουν Εβραϊκά και έχουν μελετήσει σε βάθος τον ισραηλινό στρατό.

Σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ αποτελεί το ότι οι δυνάμεις του θα έρθουν αντιμέτωπες με μία Χαμάς, η οποία θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, προετοίμασε, μεταξύ άλλων, εκτενές δίκτυο σηράγγων, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξοπλισμένες με συστήματα επικοινωνίας.

Τα κάποτε υποτυπώδη δίκτυα της Χαμάς έχουν αναβαθμιστεί, με τους μηχανικούς της να διαθέτουν πλέον σημαντική εμπειρία στην κατασκευή καλά κρυμμένων υπόγειων θέσεων, κέντρων διοίκησης και ανάπτυξης μαχητών.

Επιπλέον, το Ισραήλ κάποτε διέθετε σαφές πλεονέκτημα στον τομέα της επιτήρησης έναντι της Γάζας. Πλέον, τα φθηνά και άμεσα διαθέσιμα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέκτησε η Χαμάς έχουν εξισορροπήσει τους συσχετισμούς σε αυτό το επίπεδο.

Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί τις ισραηλινές γραμμές και τον βαθμό προσέγγισης των θέσεών της από τις εχθρικές δυνάμεις.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *