Επίθεση Κακλαμάνη κατά Μητσοτάκη για τη «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας

Σε θέση άμυνας έβαλαν το μέγαρο Μαξίμου οι αιχμές του Κώστα Καραμανλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα του πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει εξαγγείλει. Η αμυντική αυτή στάση καταγράφηκε μέσω των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ρωτήθηκε για την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» και θέλησε να πει (ΣΚΑΪ) ότι «ως προς τα ελληνοτουρκικά στα οποία αναφερθήκατε -που πάντοτε με σεβασμό ακούμε τις παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου του κόμματός μας-, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι τα εξής:

»Είμαστε σε μια φάση διαλόγου, η οποία φάση είναι πολύ πιο σημαντική και για τις δύο χώρες, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και σε μια Ελλάδα η οποία εισέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις για την πραγματική μοναδική διαφορά. Και όλα τα υπόλοιπα όμως που έχουν συζητηθεί για τα συνολικά μέτρα τα οποία συζητούνται, με μία μόνο όμως διαφορά -το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ-, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά και σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο προχθεσινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μέσα από το οποίο ο Πρωθυπουργός προωθούσε την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και (χωρίς να υπάρξει συνάντηση με την παλαιστινιακή πλευρά) δήλωνε την υποστήριξή του στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να βάλει στο ζύγι το «ανθρωπιστικό κόστος» και να πει πως «ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος».

Σε άλλο μήκος κύματος

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Ισραήλ γιατί, ναι, στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των αμάχων. Πήγε όμως και στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Η Ελλάδα έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την παραπάνω παρουσία στο Ισραήλ, ο Κώστας Καραμανλής, σε διαφορετικό μήκος κύματος, είπε μεν ότι «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα έναντι τέτοιων ωμοτήτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας και των πολιτών του είναι αυτονόητο», όμως σημείωσε και πως αυτονόητο είναι «ότι κάθε πόλεμος έχει κανόνες που αφορούν τους ευάλωτους και αμάχους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί», ενώ τόνισε πως την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή «δεν θα τη φέρει η όποια επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα» και επισήμανε ότι το ζήτημα της λύσης του Παλαιστινιακού πρέπει «να καταστεί άμεση προτεραιότητα», με πρώτο βήμα τη «διακοπή των ισραηλινών εποικισμών» και με κύριο στόχο την «ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».

Όσον αφορά τις αιχμές του κ. Καραμανλή για την πρωθυπουργική πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε πως η επιδίωξη της Τουρκίας «δεν είναι η διά των διεθνώς παραδεκτών μέσων διευθέτηση τυχόν υπαρχουσών διαφορών με άλλες χώρες, αλλά η ριζική ανατροπή του status quo και η διασφάλιση ηγεμονικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι «πλάνες και αυταπάτες στα Εθνικά Θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται.

»Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μία και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας».

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *