Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενα είδη κοραλλιών με σκοπό την αποκατάσταση των υφάλων

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν με επιτυχία ένα απειλούμενο είδος κοραλλιού στο πλαίσιο ενός έργου για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, τα οποία απειλούνται από μια σχετικά νέα ασθένεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ύφαλοι στη Φλόριντα και την Καραϊβική αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από την ασθένεια Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) η οποία σχετίζεται με την απώλεια του πετρώματος που βρίσκεται στους ιστούς των κοραλλιών.

Το Κέντρο Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα αναπαρήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες νέα κοράλλια ενός είδους που ονομάζεται «rough cactus coral», σε μια εγκατάσταση 185,80 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία φιλοξενούνται συνολικά 18 είδη κοραλλιών της Φλόριντα, που απειλούνται από αυτή την ασθένεια.

Η νέα ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στο Μαϊάμι το 2014 και μέχρι το 2017 είχε εξαπλωθεί στο βορειότερο τμήμα υφάλου της Φλόριντα και πλέον έχει φτάσει στο Μεξικό. Τα είδη που προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια έχουν ποσοστό θνησιμότητας 66-100%, γεγονός που την καθιστά πιο θανατηφόρα από το πιο γνωστό φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών που συνήθως προκαλείται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Ο μεγάλος αριθμός απογόνων που παράγονται από τα διασωθέντα κοράλλια θα είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου της Φλόριντα», δήλωσε στο Reuters, ο Γκιλ ΜακΡέι από την Επιτροπή Διατήρησης της Φλόριντα για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Δικτύου Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων (GCRMN), περίπου το 14% των κοραλλιών χάθηκε μεταξύ 2009 και 2018.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.