Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν «το δρόμο προς την Ατλαντίδα» στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα περίεργο γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με το «το δρόμο προς την Ατλαντίδα», στη μέση ενός ανεξερεύνητου τμήματος του Ειρηνικού Ωκεανού. Συγκεκριμένα, επιστήμονες που επιβαίνουν στο ερευνητικό σκάφος Nautilus ανακάλυψαν έναν αρχαίο αποξηραμένο πυθμένα λίμνης που μοιάζει με «δρόμο με κίτρινα τούβλα». 

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της μελέτης της ερευνητικής ομάδας στα seamounts – υποθαλάσσια βουνά που σχηματίζονται από ηφαιστειακή δραστηριότητα – σε μια περιοχή που ονομάζεται κορυφογραμμή Liliʻuokalani στο Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Papahānaumokuakea (PMNM) στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το PNMM, το οποίο είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, βρίσκεται βορειοδυτικά των νησιών της Χαβάης και καλύπτει 1,508,870 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και θάλασσας. Το Nautilus έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου μήνα στην περιοχή αυτή μελετώντας τα γεωλογικά και βιολογικά συστήματα των υποθαλάσσιων βουνών, με τη βοήθεια ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος.

«Είναι ο δρόμος προς την Ατλαντίδα»

Αν και ο σχηματισμός θυμίζει έναν πλακόστρωτο δρόμο από τούβλα, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μοτίβο ρωγμών στον πυθμένα της θάλασσας που αποτελεί «παράδειγμα αρχαίας ενεργής ηφαιστειακής γεωλογίας», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το μοτίβο πιθανώς οφείλεται σε κύκλους θέρμανσης και ψύξης που σχετίζονται με τις εκρήξεις.

Το ερευνητικό σκάφος Nautilus διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ocean Exploration Trust ο οποίος μεταδίδει ζωντανά τις δραστηριότητες του πλοίου και δίνει  στους θεατές την ευκαιρία να δουν αυτά που ανακαλύπτουν τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη στον βυθό του ωκεανού.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.