Επιστήμονες της NASA θέλουν να στείλουν μήνυμα σε εξωγήινους

«Ακόμη και αν οι εξωγήινοι είναι κοντοί, σκυθρωποί και έχουν σεξουαλικές εμμονές», συλλογίστηκε κάποτε ο αείμνηστος κοσμολόγος Καρλ Σαγκάν, «αν είναι εδώ, θέλω να μάθω γι’ αυτούς».

Με την ίδια λογική, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων υπό την ηγεσία της NASA ανέπτυξε ένα νέο μήνυμα το οποίο προτείνει να μεταδοθεί σε όλο τον γαλαξία με την ελπίδα να γίνει η πρώτη επαφή με ευφυείς εξωγήινους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Το διαστρικό μήνυμα, γνωστό Beacon in the Galaxy (Φάρος στον Γαλαξία), περιέχει απλές αρχές επικοινωνίας, μερικές βασικές έννοιες των μαθηματικών και της φυσικής, τα συστατικά του DNA και πληροφορίες για τον άνθρωπο, τη Γη και μια διεύθυνση επιστροφής, σε περίπτωση που κάποιοι μακρινοί παραλήπτες θελήσουν να απαντήσουν.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Jonathan Jiang στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια, είπε ότι με τεχνικές αναβαθμίσεις το δυαδικό μήνυμα θα μπορούσε να μεταδοθεί στην καρδιά του Γαλαξία μας από το Allen Telescope Array του Ινστιτούτου Seti στην Καλιφόρνια και το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο 500 μέτρων στην Κίνα.

(J. H. Jiang et al., 2022)

Σε μια προκαταρκτική εργασία, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, οι επιστήμονες προτείνουν να σταλεί το μήνυμα σε έναν πυκνό δακτύλιο αστέρων κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας – μια περιοχή που θεωρείται πιο υποσχόμενη για την εμφάνιση ζωής.

«Η ανθρωπότητα έχει, όπως υποστηρίζουμε, μια συναρπαστική ιστορία να μοιραστεί και την επιθυμία να γνωρίσει τους άλλους και τώρα έχει τα μέσα να το κάνει», έγραψαν οι επιστήμονες.

Αν το μήνυμα αυτό φύγει από τη Γη, δεν θα είναι το πρώτο. Το Beacon in the Galaxy βασίζεται στο μήνυμα Arecibo που στάλθηκε το 1974 από το ομώνυμο αστεροσκοπείο στο Πουέρτο Ρίκο. Εκείνο το μήνυμα στόχευε ένα σμήνος άστρων περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά, οπότε δεν θα φτάσει σύντομα. Έκτοτε, πλήθος μηνυμάτων έχουν σταλεί, μεταξύ των οποίων μια διαφήμιση για Doritos και μια πρόσκληση γραμμένη στα Κλίνγκον, την τεχνητή γλώσσα που μιλιέται από τους φανταστικούς Κλίνγκον στο σύμπαν του Σταρ Τρεκ.

Τέτοιες προσπάθειες διαστρικής επικοινωνίας δεν είναι απλές. Οι πιθανότητες ένας νοήμων πολιτισμός να υποκλέψει ένα μήνυμα μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλές, και ακόμη και αν γίνει επαφή, η δημιουργία μιας γόνιμης συνομιλίας μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτική όταν η απάντηση μπορεί να πάρει δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι εξωγήινοι μπορεί να μην καταλάβουν καν το σήμα. Ο σχεδιαστής του μηνύματος Φρανκ Ντρέικ έστειλε δοκιμαστικά το μήνυμα Arecibo σε ορισμένους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι νομπελίστες. Κανείς τους όμως δεν το κατάλαβε.

Υπάρχουν όμως και άλλες ανησυχίες. Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να στέλνουν μηνύματα στο διάστημα, σε περίπτωση που προσελκύσουν τη λάθος είδους προσοχή.

«Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν καθόλου καλό για τους ιθαγενείς», είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel.

(J. H. Jiang et al., 2022)

Όμως ο Δρ. Jiang και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι ένα εξωγήινο είδος ικανό να επικοινωνεί σε όλο το σύμπαν, μπορεί κάλλιστα να έχει μάθει την αξία της ειρήνης και της συνεργασίας, και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να μάθει πολλά.

«Πιστεύουμε ότι η πρόοδος της επιστήμης που μπορεί να επιτευχθεί για την επιδίωξη αυτού του στόχου, αν δημιουργηθεί επικοινωνία, θα υπερτερούν κατά πολύ των ανησυχιών», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

«Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το θεωρήσουμε ως εκπαίδευση που θα μας βοηθήσει να μάθουμε να συντονιζόμαστε καλύτερα ως είδος», δήλωσε ο Δρ. Άντερς Σάντμπεργκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ: The Guardian

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.