Ερευνητές αναζητούν τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να αναλύσουν τη δομή και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων εγκεφαλικών ιστών, με στόχο να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει ένα εντελώς νέο παράδειγμα για τη μελέτη της άνοιας και θα έχει μετασχηματιστική επίδραση στην έρευνα για τις πολύπλοκες ασθένειες του εγκεφάλου, ιδίως για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Τζον Κρέιρι, συν-συγγραφέας και καθηγητής παθολογίας, μοριακής και κυτταρικής ιατρικής, νευροεπιστήμης και τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινης υγείας, στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai, σε δελτίο τύπου.

«Η προσέγγιση της βαθιάς μάθησης εφαρμόστηκε στην πρόβλεψη της γνωστικής εξασθένησης, ένα δύσκολο πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει σημερινό ιστοπαθολογικό διαγνωστικό εργαλείο που να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος», σημείωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα του Mount Sinai εντόπισε και ανέλυσε τα κυτταρικά χαρακτηριστικά δύο περιοχών του εγκεφάλου, του μέσου κροταφικού λοβού και του μετωπιαίου φλοιού. Με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου βαθιάς μάθησης εξέτασε εγκεφαλικούς ιστούς από περισσότερους από 700 ηλικιωμένους δότες για να προβλέψει την παρουσία ή την απουσία γνωστικής εξασθένησης.

Η προσέγγιση βαθιάς μάθησης εντόπισε χαμηλά επίπεδα χρώσης Luxol fast blue, μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των επιπέδων μυελίνης, του προστατευτικού στρώματος γύρω από τα εγκεφαλικά νεύρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της μυελίνης σχετιζόταν με σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της έντασης της χρώσης που ανιχνεύθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πολύτιμη μονάδα μέτρησης για την εγκεφαλική βλάβη και ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε άλλες σχετικές ασθένειες.

Η μεθοδολογία της ομάδας θέτει τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερης κλίμακας, καθώς και την περαιτέρω ανάλυση των αλγορίθμων για την αύξηση της προβλεπτικής ακρίβειας και αξιοπιστίας τους. Η ομάδα δήλωσε ότι ο στόχος αυτού του νευροπαθολογικού ερευνητικού προγράμματος είναι η ανάπτυξη καλύτερων εργαλείων για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να εξετάσουμε εκθετικά περισσότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ασθένεια, και πρόκειται για μια ισχυρή προσέγγιση όταν εφαρμόζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Κερτ Φάρελ, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής, Νευροεπιστήμης και Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρώπινης Υγείας, στο Icahn Mount Sinai.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Acta Neuropathologica Communications».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress, Health IT Analytics

 

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.