ΗΠΑ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη σε μήκος σπηλαιογραφία ιθαγενών Αμερικανών

Αρχαιολόγοι στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ανακάλυψαν την μεγαλύτερη σε μήκος σπηλαιογραφία στη χώρα, που δημιούργησαν οι πρώτοι ιθαγενείς Αμερικανοί. Όπως αναφέρει το Live Science, πρόκειται για μια σπηλαιογραφία 1.000 ετών που απεικονίζει έναν κροταλία μήκους 3 μέτρων. Η ομάδα εντόπισε και άλλες βραχογραφίες στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου.

Στο ίδιο σπήλαιο έχουν βρεθεί εκατοντάδες σπηλαιογραφίες και θεωρείται το κορυφαίο μέρος για την τέχνη σπηλαίων των ιθαγενών Αμερικανών, στα νοτιοανατολικά της Αμερικής, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι. Η ομάδα χρησιμοποίησε φωτογραμμετρία, μια τεχνική που περιλαμβάνει τη λήψη εκατοντάδων ψηφιακών εικόνων για τη δημιουργία ενός εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πέντε άγνωστες μέχρι πρότινος γιγαντιαίες σπηλαιογραφίες, γνωστές ως «γλυφές».

«Αυτή η μεθοδολογία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα εικονικό μοντέλο του χώρου, το οποίο μπορούμε να χειριστούμε», δήλωσε στο Live Science ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Γιάν Σίμεκ, διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οροφή του σπηλαίου είναι πολύ κοντά στο δάπεδο. Έτσι, το οπτικό μας πεδίο περιορίζεται από την εγγύτητά μας στην οροφή. Ποτέ δεν είδαμε αυτές τις πολύ μεγάλες εικόνες επειδή δεν μπορούσαμε να πάμε αρκετά πίσω για να τις δούμε», εξήγησε ο καθηγητής.

(A. Cressler, Antiquity Publications Ltd)

Οι λαοί αυτοί κατασκεύαζαν μεγάλους χωμάτινους τύμβους τους οποίους χρησιμοποιούσαν για διάφορους σκοπούς, όπως τελετουργίες, ώστε να είναι πιο κοντά στα πνεύματα του πάνω κόσμου. Αντίθετα, οι σπηλιές θεωρούνταν διαδρομές προς τον κάτω κόσμο. Οι γλυφές απεικονίζουν ανθρωπόμορφες μορφές, ζώα και αφηρημένα σχήματα και χαράχτηκαν στην οροφή του σπηλαίου μεταξύ του 2ου και του 10ου αιώνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών. Η θέση του συγκεκριμένου σπηλαίου παραμένει άγνωστη, προκειμένου να προστατευθούν τα ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.

«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό. Πήγαν εκεί μέσα με ένα σχέδιο, ήξεραν τις εικόνες που επρόκειτο να σχεδιάσουν και την κλίμακα στην οποία θα τις σχεδίαζαν», δήλωσε στο Gizmodo ο Σίμεκ.

Το «19ο Ανώνυμο Σπήλαιο» όπως ονομάζεται, περιέχει εκατοντάδες γλυφές από λάσπη που δημιούργησαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στη Βόρεια Αμερική. Διαθέτει υπόγειους διαδρόμους μήκους 5 χιλιομέτρων και η πλειονότητα των βραχογραφιών ανακαλύφθηκε σε έναν μεγάλο θάλαμο, σύμφωνα με μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Southeastern Archaeology».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Antiquity».

ΠΗΓΗ: Live Science, Gizmodo

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *