ΗΠΑ: Σε παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας ενδέχεται να οφείλεται το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Μια επιτροπή των μυστικών υπηρεσιών που διερευνά τα αίτια μιας μυστηριώδους ασθένειας που έχει προσβάλλει δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα επεισόδια θα μπορούσαν εύλογα να έχουν προκληθεί από παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκπέμπονται από μια εξωτερική πηγή.

Ωστόσο η επιτροπή δεν έκανε καμία οριστική διαπίστωση, λέγοντας μόνο ότι τόσο η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια όσο και, σε περιορισμένες περιπτώσεις, οι υπέρηχοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα βασικά συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας, γνωστή ως «Σύνδρομο της Αβάνας».

«Έχουμε μάθει πολλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. «Αν και δεν έχουμε τον συγκεκριμένο μηχανισμό για κάθε περίπτωση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αν αναφέρουν άμεσα τα συμπτώματά τους και λάβουν ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά».

Το εύρημα επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών από τα τέλη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων είναι ο πιο πιθανός μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων».

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από ειδικούς σε θέματα ιατρικής, επιστήμης και μηχανικής, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά. Αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι εργασίες της επικεντρώθηκαν μόνο στην αποκάλυψη του πιθανού μηχανισμού πίσω από αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «ανώμαλα περιστατικά υγείας» και δεν εξέτασε ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Μια άλλη έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας της CIA, εξέτασε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος ξένος αντίπαλος να διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση με σκοπό να βλάψει αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αλλά η υπηρεσία δεν απέκλεισε επίσης ότι ένα κράτος – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για περίπου δύο δωδεκάδες περιπτώσεις που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν.

«Γνήσιες και πειστικές περιπτώσεις»

Η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι οι περιπτώσεις που μελέτησε ήταν «γνήσιες και πειστικές», σημειώνοντας ότι ορισμένα περιστατικά επηρέασαν πολλούς ανθρώπους στον ίδιο χώρο και κλινικά δείγματα έδειξαν σημάδια «κυτταρικής βλάβης στο νευρικό σύστημα».

Αν και οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν πόσες περιπτώσεις εξέτασε η επιτροπή στο πλαίσιο της έρευνάς της, είπαν ότι μελέτησε περιπτώσεις που πληρούσαν τέσσερα βασικά κριτήρια: την οξεία εμφάνιση ήχων ή πίεσης και πόνο στο αυτιά, ίλιγγο, ναυτίες και ημικρανίες, απώλεια προσανατολισμού και απουσία γνωστών περιβαλλοντικών ή ιατρικών συνθηκών που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τα συμπτώματα αυτά.

Τόσο η παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, «ιδιαίτερα στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων», όσο και οι υπέρηχοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα τέσσερα βασικά συμπτώματα, διαπίστωσε η επιτροπή. Και τα δύο θα μπορούσαν να προέρχονται από μια «κρυφή πηγή». Αλλά οι υπέρηχοι δεν μπορούν να διαπεράσουν τοίχους, διαπίστωσε η επιτροπή, «περιορίζοντας την εφαρμογή τους σε σενάρια στα οποία η πηγή βρίσκεται κοντά στον στόχο».

Πηγές ραδιοσυχνοτήτων, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το απαιτούμενο ερέθισμα. Επίσης είναι κρυφές και έχουν μέτριες απαιτήσεις ισχύος», δήλωσε η επιτροπή. «Χρησιμοποιώντας μη τυποποιημένες κεραίες και τεχνικές, τα σήματα θα μπορούσαν να μεταδοθούν με χαμηλές απώλειες σε ανοιχτό χώρο για δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα, και με κάποιες απώλειες αν διαπεράσουν οικοδομικά υλικά».

Ωστόσο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζουν τις εργασίες της επιτροπής, τόνισαν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά πληροφοριών, που τους εμποδίζουν να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Μέρος της πρόκλησης, είπε, είναι ότι οι περιπτώσεις όχι μόνο ποικίλλουν, αλλά ο συνδυασμός των τεσσάρων βασικών χαρακτηριστικών είναι μοναδικός στην ιατρική βιβλιογραφία.

«Όταν εστιάζουμε στα βασικά χαρακτηριστικά, πρόκειται απλώς για έναν μοναδικό συνδυασμό με τον οποίο δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στον ιατρικό και κλινικό τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, για ηθικούς λόγους, υπάρχει περιορισμένη μελέτη των επιπτώσεων της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων ή των υπερήχων στο ανθρώπινο σώμα. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων περιορίστηκε στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν εκτεθεί σε κάποιο από τα δύο κατά λάθος και ήταν πρόθυμοι να περιγράψουν τα συμπτώματά τους.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων απέκλεισε και μια άλλη αιτία για τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά: τους λεγόμενους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Ορισμένα θύματα διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι η CIA στο παρελθόν δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμπτώματα που ανέφεραν, υποβαθμίζοντας τις περιπτώσεις ως ψυχοσωματικά επεισόδια ή μαζική υστερία.

Αυτά τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, διαπίστωσε η έκθεση, αν και ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών εξήγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ενός θύματος θα μπορούσαν να «επιδεινωθούν» από το στρες ή άλλη ψυχοκοινωνική αντίδραση.

Η επιτροπή απέκλεισε επίσης «την ιονίζουσα ακτινοβολία, τους χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, τον υπόηχο, τους υπέρηχους που διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις και τη μαζική θέρμανση από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια».

Η επιτροπή έκανε επτά συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καλύτερων βιοδεικτών που θα είναι «πιο συγκεκριμένοι και πιο ευαίσθητοι για τη διάγνωση και την ταξινόμηση» των περιπτώσεων. Συνέστησε επίσης τη χρήση «ανιχνευτών» και την απόκτηση «συσκευών που θα βοηθήσουν την έρευνα». Τέλος, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτά τα περιστατικά.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.