Ηράκλειο: Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με λεμφώματα στο ΠΑΓΝΗ

Την πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία με τη χρήση CAR-T λεμφοκυττάρων για την θεραπεία ασθενών με συγκεκριμένους τύπους λεμφωμάτων θα μπορεί πλέον να εφαρμόζει η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δίνοντας ελπίδα σε ανθρώπους που πάσχουν από ανθεκτικά λεμφώματα.

Ήδη η κλινική έχει λάβει την σχετική πιστοποίηση, σύμφωνα με υψηλές απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και είναι πλέον έτοιμη να παράσχει την καινοτόμα θεραπεία, αυξάνοντας την επιβίωση ασθενών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells) είναι μια επαναστατική ανοσοθεραπεία που απευθύνεται σε ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους Λεμφωμάτων. Τα λεμφοκύτταρα αφαιρούνται από τον ασθενή και τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα λεμφωματικά (καρκινικά) κύτταρα, να τους επιτίθενται και να τα σκοτώνουν.

Η θεραπεία αυτή χορηγείται σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συμβατικές θεραπείες και είναι απόλυτα εξατομικευμένη – δημιουργείται δηλαδή αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή. Επιτυγχάνει πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε συμβατικές θεραπείες και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών αυτών. Τα CAR-T λεμφοκύτταρα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς ορίζοντες σε ασθενείς και με άλλες αιματολογικές κακοήθειες.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης: «Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υποστηρίζει τις προσπάθειες των γιατρών που στοχεύουν στην εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών για όφελος των ασθενών. Έτσι, και στην περίπτωση της Αιματολογικής Κλινικής με χαρά υποστηρίζουμε την εφαρμογή της επαναστατικής CAR-T κυτταρικής θεραπείας που θα βοηθήσει τους ασθενείς με λεμφώματα και συγχαίρουμε το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, της Αιμοδοσίας και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης για το έργο που παρέχουν».

Η καθηγήτρια Αιματολογίας και διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη ανέφερε από την πλευρά της: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που μετά από προσπάθεια και εξαιρετική συνεργασία μεταξύ πολλών Τμημάτων του ΠΑΓΝΗ, της Αιμοδοσίας, της ΔηΤΟΒ, της ΜΕΘ, της Νευρολογικής Κλινικής και του Φαρμακείου, είμαστε πλέον έτοιμοι να παρέχουμε την πρωτοποριακή θεραπεία με CAR-T κύτταρα στους ασθενείς με ανθεκτικά λεμφώματα”. Πρόσθεσε δε ότι “αυτή τη στιγμή οι CAR-T θεραπείες χορηγούνται στον Ευαγγελισμό, το Ν. Παπανικολάου και ξεκίνησαν μόλις στο Αττικό και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Ευελπιστούμε να καλύψουμε όλους τους ασθενείς από την Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, που έχουν ένδειξη για τη θεραπεία αυτή. Όπως πάντα, η Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ πρωτοπορεί με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου, καινοτόμων και εξατομικευμένων θεραπειών στους αιματολογικούς ασθενείς μας και ευχαριστούμε πολύ τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την υποστήριξη».

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.