Ηράκλειο: Χρηματοδότηση στο ΙΤΕ για αποτελεσματική φυτοπροστασία με βιοεντομοκτόνα

entomologi

Μια σημαντική χρηματοδότηση για τη φυτοπροστασία με βιοεντομοκτόνα στα πλαίσια των προγραμμάτων Horizon Europe, πέτυχε η ομάδα του καθηγητή, Γιάννη Βόντα, διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), καθώς και ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το NextGenBioPest της ομάδας του ΙΜΒΒ κατατάχτηκε πρώτο ανάμεσα σε 24 πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις και θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα τέσσερα έτη, με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ.

Τo ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe NextGenBioPest θα βασισθεί στην πράσινη βιοτεχνολογία, σε καινοτόμες οικολογικές πρακτικές και σε σύγχρονες τεχνολογίες βιοπληροφορικής, προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικά και ασφαλή βιοεντομοκτόνα και νέες μεθόδους, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία ακριβείας.

Έτσι θα συμβάλει στη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς υπολείμματα στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.

Στο έργο δίνεται έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στη σύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, σε σύγχρονα θέματα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και στη διεθνή δικτύωση.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία και το περιβάλλον, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ και την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στο αντικείμενο της πράσινης βιοτεχνολογίας», τόνισαν ο συντονιστής του έργου, διευθυντής του ΙΜΒΒ και καθηγητής του ΓΠΑ, Γιάννης Βόντας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Tαβερναράκης.

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *