Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να υπογράψουν την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων – FANTOMAS.GR

Η  Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) απευθύνει κάλεσμα στους δημοσιογράφους να υπογράψουν την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και με την οποία ζητούν την τροποποίηση της προς ψήφιση Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ώστε οι διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση των κατασταλτικών μέτρων και της χρήσης τεχνολογιών υποκλοπής – παρακολούθησης των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) να μην περιέχουν κενά, τα οποία θα επέτρεπαν μελλοντικά στις κυβερνήσεις να τα εκμεταλλευτούν, όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις υποκλοπών – spyware Pegasus και Predator.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχει αναλάβει δράση για την τροποποίηση της προς ψήφιση Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ώστε οι διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση των κατασταλτικών μέτρων και της χρήσης τεχνολογιών παρακολούθησης των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) να μην περιέχουν κενά, τα οποία θα επέτρεπαν μελλοντικά στις κυβερνήσεις να τα εκμεταλλευτούν, όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.

Η έμπρακτη συμμετοχή μας στη δράση αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσω της υπογραφής της επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ακολουθεί, μέσω των συνδέσμων που περιλαμβάνονται. Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου πρόκειται να γίνει στις 2 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν τα κατασταλτικά μέτρα και τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) εναντίον των παρόχων υπηρεσιών πολυμέσων, των υπαλλήλων τους και των επαφών τους. Ωστόσο, το ισχύον κείμενο δεν επαρκεί και εξακολουθεί να περιέχει αρκετά κενά, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευτούν οι κυβερνήσεις – όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να εγγυηθεί την πλήρη προστασία και να αποκαταστήσει την υγεία και την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ασκούμε πίεση στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εισαγάγει την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης spyware κατά δημοσιογράφων στην τοποθέτησή του, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου.

Ετοιμάσαμε μια επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης spyware κατά δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε χώρες της ΕΕ καλούνται να υπογράψουν τη δήλωση:

• Συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα για να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή

200 δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη συνυπογράφουν επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα Ψηφιακά Δικαιώματα (EDRi), με την οποία καλούν όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να κινηθούν ώστε να υπάρξει πλήρης απαγόρευση των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών.

Η επιστολή που αποτελεί πρωτοβουλία των τριών οργανώσεων, απευθύνεται σε όλους τους Ευρωβουλευτές και κατατίθεται ενόψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Ελευθερία του Τύπου (European Media Freedom Act) και στο οποίο τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα ζητούν να επιτραπεί η κρατική παρακολούθηση  δημοσιογράφων και των συνομιλητών τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης spyware, εάν οι αρχές ασφαλείας το κρίνουν απαραίτητο.

Ο νόμος της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, σκοπεύει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης από τον πολιτικό έλεγχο από τις κυβερνήσεις και τους εκδότες.

Ωστόσο, στο Συμβούλιο της ΕΕ η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να αντιστραφεί το άρθρο 4. Η κατασκοπεία δημοσιογράφων και η χρήση λογισμικού κατασκοπείας εναντίον τους θα πρέπει να επιτρέπεται εάν δικαιολογείται από την «εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με την άποψη που προώθησε το Παρίσι.

Η γαλλική πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχε θέσει σε επιτήρηση τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους (Μαλιχούδης – Κουκάκης) μέσω της ΕΥΠ, και ενδεχομένως πολλούς άλλους μέσω Predator, κατάφερε τελικά να επιβληθεί μέσω της τελευταίας προσθήκης στο σχέδιο νόμου.

Την επιστολή συνυπογράφουν 200 δημοσιογράφοι από μεγάλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων τα France 24, Euronews, Deutsche Welle, OCCRP, Rai, Il manifesto, Radio France, Le Soir, ORF (κρατική ραδιοτηλεόραση Αυστρίας), N1 (Τηλεόραση Βαλκανίων), Investigative Reporting Denmark, και πολλά άλλα.

Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υπογράψουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους εδώ: https://cloud.edri.org/index.php/apps/forms/s/5DTS7gFDpWGxSLDkcKtA5XWQ

Η επιστολή έχει ως εξής:

Ανοικτή επιστολή δημοσιογράφων προς Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την απόλυτη απαγόρευση παρακολούθησης μέσω spyware

Αγαπητοί αξιότιμοι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας του σχεδίου έκθεσης σχετικά με την προτεινόμενη ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EMFA), δημοσιογράφοι από την Ευρώπη σας  καλούν να επιβάλετε απόλυτη απαγόρευση της παρακολούθησης
δημοσιογράφων μέσω spyware.

Μερικοί από εμάς, και πολλοί από τους συναδέλφους μας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, στοχοποιήθηκαν παράνομα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και από κράτη μέλη της ΕΕ. Μερικά από αυτά έχουν χρησιμοποιήσει παρεμβατικά όπλα επιτήρησης εναντίον μας, απειλώντας και δυνητικά παραβιάζοντας το απόρρητο των
επικοινωνιών με τις πηγές μας, εισβάλλοντας στην ιδιωτική μας ζωή και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Το λογισμικό κατασκοπείας είναι σήμερα μια σημαντική απειλή για την ελευθερία του Τύπου. Δίνει πρόσβαση σε έναν απεριόριστο όγκο δεδομένων: όλες οι επικοινωνίες ενός ατόμου, οι φωτογραφίες, οι επαφές και τα δεδομένα της διαδικτυακής συμπεριφοράς του συλλέγονται χωρίς την ενημέρωση του θύματος.

Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να θέσει ένα τέλος σε αυτό.

Για εμάς τους δημοσιογράφους, η ψηφιακή ασφάλεια και η ακεραιότητα των δεδομένων είναι ουσιαστικής σημασίας για την εγγύηση της ασφάλειάς μας και την εμπιστευτικότητα και προστασία των πηγών μας. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις συσκευές και τα μέσα των επικοινωνιών μας για την παροχή πληροφοριών δημόσιου ενδιαφέροντος και ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν μολύνει τα τηλέφωνα δημοσιογράφων με λογισμικό παρακολούθησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.

Η συμπερίληψη των ίδιων όρων στη μελλοντική νομοθεσία θα απειλούσε την ικανότητά μας να απαιτούμε τη λογοδοσία των κυβερνήσεων, γεγονός που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δημοκρατικών αξιών της ΕΕ.

Χρειαζόμαστε πλήρη και άμεση προστασία. Παρόλο που έχουν προστεθεί αρκετά μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά κενά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί ακόμα να τα κλείσει και να μας προσφέρει την ασπίδα που χρειαζόμαστε από την παράνομη επιτήρηση.

Σας καλούμε σήμερα να απαγορεύσετε τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων στο EMFA.

Όλες οι υπογραφές:

1. Christoph Seibel, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
2. Martina Rinner, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
3. Clemens Toman, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
4. Sonja Sagmeister, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
5. Andrea Wolfinger, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
6. Elke Weiss, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
7. Katharina Schenk, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
8. Bibiane Zeller-Presenhuber, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
9. Daniela Koller, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
10. Sabine Schuster, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
11. Helene Voglreiter, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
12. Martina Shad-kalmar, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
13. Sandra Oelz, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
14. Arwid Holtenau, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
15. Konstantin Obermayr, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
16. Sascha Schrems, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
17. Daniela Soykan-Tober, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
18. Astrid Spielberger, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
19. Markus Preslmayr, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
20. Ajda Sticker, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
21. Robert Gordon, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
22. Josef Peter Glanz, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
23. Guenther Loeffelmann, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
24. Marie-Theres Engelmayer, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
25. Alexandra Siebenhofer, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
26. Andrea Brosch-Wichtl, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
27. Matthias Schrom-Kux, Österreichischer Rundfunk – ORF, Austria
28. Karl van den Broeck, Apache.be, Belgium
29. Steven Vanden Bussche, Apache.be, Belgium
30. Joel Matriche, Le Soir, Belgium
31. Priyanka Shankar, Independent, Belgium, India
32. Irina Nedeva, Bulgarian National Radio, Bulgaria
33. Dora Kršul, Telegram.hr, Croatia
34. Bojan Arežina, Hrvatska radiotelevizija – HRT, Croatia
35. Denis Romac, Večernji list, Croatia
36. Silvana Mendusic, Telegram.hr, Croatia
37. Giovanni Vale, Freelance, Croatia
38. Barbara Majstorovic Ivezic, Nova Tv, Croatia
39. Zdenko Duka, Freelance, Croatia
40. Iva Ivanac, Hanza media, Croatia
41. Sanja Jurisic, NovaTV, Croatia
42. Domagoj Novokmet, N1, Croatia
43. Goran Borkovic, Forum.tm, Croatia
44. Andrej Dimitrijević, Telegram.hr, Croatia
45. Ivan Pandžić, 24sata, Croatia
46. Igor Alborghetti, Freelance, Croatia
47. Davor Pongračić, Cropix photoagency, Hanza Media, Croatia
48. Igor Lasić, Novosti, Croatia
49. Tomislav Kukec, Jutarnji list, Croatia
50. Berislav Jelinic, Nacional News Corporation, Croatia
51. Tea Radović, Radnička prva, Croatia
52. Vida Grujin, Radio Dalmacija, Croatia
53. Miroslav Ambruš-Kiš, Freelance, Croatia
54. Radoslav Dejanović, Freelance, Croatia
55. Valentina Wiesner, Večernji list, Croatia
56. Drago Pilsel, Freelance, Croatia
57. Vladimir Šetka, Hrvatska radiotelevizija – HRT, Croatia
58. Paparella Saša, Vida Tv, Croatia
59. Serđo Obratov, Croatian News Agency, Croatia
60. Joško Grgin, Portal grada Kaštela, Croatia
61. Ružica Cigler, Freelance, Croatia
62. Damir Dević, Hrvatska radiotelevizija – HRT, Croatia
63. Goran Gazdek, Freelance, Croatia
64. Josip Gavranovic, HTV, Croatia
65. Mato Jerkić, Bel-press d.o.o., Croatia
66. Vlado Vurusic, Jutarnji list, Croatia
67. Monika Đogaš, Bel-press d.o.o., Croatia
68. Hrvoje Zovko, Hrvatska radiotelevizija – HRT, Croatia
69. Mašenjka Bačić, Oštro, Croatia
70. Maja Sever, Hrvatska radiotelevizija – HRT, Croatia
71. Gordana Grbic, Novi list, Croatia
72. Jelena Prtoric, Freelance, Croatia
73. Ante Ljubičić, Yammat FM, Croatia
74. Ana Malbaša Major, Nova TV, Croatia
75. Helena Puljiz, Freelance, Croatia, International
76. Staffan Dahllöf, Freelance, Investigative Reporting Denmark, Denmark
77. Soraya Morvan Smith, France 24, France
78. Olivier Tesquet, Télérama, France
79. Jacques Monin, Radio France, France
80. Delphine Banas, Le Républicain Lorrain, France
81. Laurent Richard, Forbidden Stories, France
82. Edouard Perrin, Independent, France
83. Emmanuel Poupard, Courrier de l’Ouest, France
84. Elise Descamps, Freelance, France
85. Clément Pouré, Freelance, France
86. Maria João Carvalho, Formerly Euronews, France
87. Caroline Harrap, Freelance, France
88. Corinne Renou-Nativel, Independent, France
89. Pascal Hansens, Investigate Europe, France, Belgium
90. Peter Freitag, Kölner Stadt-Anzeiger, Germany
91. Annette Rose, Freelance, Germany
92. Ute Korinth, Independent, Germany
93. Frederik Obermaier, Paper trail media, Germany
94. Anna Loll, Freelance, Germany
95. Lukas Knöfler, Freelance, Germany
96. Bernd Seydel, Freelance, Germany
97. Klaus Enderle, Deutsche Welle, Germany
98. Annkathrin Weis, Freelance, Germany
99. Mika Beuster, mittelhesse.de, Germany
100. Jan R. Bertram, WEIN+MARKT Fachverlag Dr. Fraund, Germany
101. Stefan Frerichs, ARD Online, Germany
102. Barbara Deller-Leppert, Freelance, Germany
103. Ditmar Pauke, Independent, Germany
104. Judith Schäfer, DIE RHEINPFALZ Verlag und Druckerei GmbH & Co. KG, Germany
105. Dennis M Stamm, DIATRA-Verlag gGmbH, Germany
106. Jan R. Bertram, WEIN+MARKT Fachverlag Dr. Fraund, Germany
107. Daniel Moßbrucker, Freelance, Germany
108. Nicola Timpe, SoVD Zeitung Hamburg, Germany
109. Michael Rauhe, Hamburger Abendblatt, Germany
110. Naïs Baier, Freelance, Germany
111. Eberhard Kügler, NDR, Germany
112. Ramona Richter, Freelance, Germany
113. Sabine Anton-Katzenbach, Freelance, Germany
114. Andrea Seliger, Freelance, Germany
115. Johannes Wendland, Freelance, Germany
116. Cay Rademacher, Freelance, Germany
117. Anne-Dorette Ziems, Freelance, Germany
118. Gerald Sinschek, Freelance, Germany
119. Britta Radkowsky, Freelance, Germany
120. Olivia Samnick, Independent, Germany
121. Titus Gast, SWR, Germany
122. Frank Trautvetter, Freelance, Germany
123. Charis Stank, Freelance, Germany
124. Niels Boeing, Freelance, Germany
125. Jenny Witt, Freelance, Germany
126. Corinna Chateaubourg, Independent, Germany
127. Niklas Schomburg, Kieler Nachrichten, Germany
128. Florian von Westerholt, Independent, Germany
129. Ralf Dörwang, Freelance, Germany
130. Christiane Rose, Aufklaren, Germany
131. Herbert Boehm, Freelance, Germany
132. Harald Schumann, Investigate Europe, Tagesspiegel (D), Germany
133. Vas Panagiotopoulos, Freelance, Greece
134. Kostas Vaxevanis, Documento newspaper, Greece
135. Tony Rigopoulos, Documento newspaper, Greece
136. Dániel Szalay, Media1.hu, Hungary
137. Szabolcs Panyi, VSquare.org, Hungary
138. Geoff Hunter, OCCRP, International
139. Lorenzo Frigerio, Fondazione Libera Informazione, Italy
140. Monica Soldano, Freelance, Italy
141. Elisa Pierandrei, Freelance, Italy
142. Roberto Secci, Rainews24, Italy
143. Elisa Marincola di San Floro, Articolo21.org, Italy
144. Francesca De Benedetti, Domani newspaper, Italy
145. Nello Scavo, Avvenire, Italy
146. Antonella Cignarale, Report, Italy
147. Giulia Innocenzi, Rai, Italy
148. Alessia Marzi, Rai, Italy
149. Nicole Corritore, Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Italy
150. Arturo Di Corinto, Independent, Italy
151. Barbara Scaramucci, Articolo21.org, Italy
152. Stefano Corradino, Articolo21.org, Italy
153. Vincenzo Vita, Il manifesto, Italy
154. Raffaella Notariale, Rai 3, Italy
155. Antonio Moscatello, askanews, Italy
156. Elisabetta Cosci, Freelance, Italy
157. Alessandro Ferri, Freelance, Italy
158. Anna Maria Caresta, Freelance, Italy
159. Rossana Livolsi, Freelance, Italy
160. Vincenzo Campo, Stampa Romana – FNSI, Italy
161. Rossella Lamina, Freelance, Italy
162. Filippo Barone, Rai, Italy
163. Debora Ergas, Rai, Italy
164. Giulia Sabella, Rai, Italy
165. Evgenia Levin, Bernardinai.lt, Lithuania
166. Anthea Cachia, Content House, Malta
167. Sabrina Zammit, The Malta Independent, Malta
168. Tomasz Milkowski, Przegląd, Poland
169. Marek Kulinski, Freelance, Poland
170. Bernardo Brito e Cunha, Jornal de Sintra, Portugal
171. Isabel Nery, Freelance, Portugal
172. Carlos Pinota, Rádio e Televisão de Portugal – RTP, Portugal
173. António Melo, Freelance, Portugal
174. Paulo Duarte, Freelance, Portugal
175. Margarida Davim, Revista SÁBADO, Portugal
176. Rita Pereira, TSF Radio, Portugal
177. Pedro Miguel Santos, Freelance, Portugal
178. Elsa Andrade, Mais Bancário, Portugal
179. Laura Ramos, Cannareporter.eu, Portugal
180. Silvia Alves, Rádio e Televisão de Portugal – RTP, Portugal
181. Gonçalo Lobo Pinheiro, Lusa News Agency, Portugal
182. Luis Branco, Rádio e Televisão de Portugal – RTP, Portugal
183. Ana Oliveira, Caras magazine, Portugal
184. Susana Torrão, Freelance, Portugal
185. Szilárd Horváth-Kovács, Freelance, Romania
186. Miroslava Kernová, Omediach.com, Slovakia
187. Gregor Preac, Freelance, Slovenia
188. Matej Simič, The European Correspondent, Slovenia
189. Uros Skerl Kramberger, Dnevnik, Slovenia
190. Simona Fajfar, Delo, Slovenia
191. Nevenka Dobljekar, Freelance, Slovenia
192. Polona Pivec, Freelance, Slovenia
193. Sašo Bizjak, Večer, Slovenia
194. Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik, Slovenia
195. Ranka Ivelja, Dnevnik, d.d., Slovenia
196. Tone Stojko, Freelance, Slovenia
197. Gasper Lesnik, Mladina, Slovenia
198. Janja Klasinc, Freelance, Slovenia
199. Anuška Delić, Oštro, Center for investigative journalism in the Adriatic region, Slovenia
200. Javier Díaz Muriana, Freelance, Spain
201. Paco Martínez, Onda Regional de Murcia, Spain
202. Ana Reviejo Gómez, Onda Regional de Murcia, Spain
203. Stéphane M. Grueso, Freelance, Spain
204. Lucas García Alcalde, Maldita.es, Spain
205. Iñigo Palacio, Freelance, Spain

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *