Η Κύπρος παραλαμβάνει νέα μαχητικά ελικόπτερα , αγοράζει ισραηλινά άρματα και “τελειώνει” τα ρωσικά οπλικά συστήματα

Η πλήρης άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, εκτός από τον σημαντικό πολιτικό συμβολισμό της, λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα της Εθνικής Φρουράς, η οποία αναγκαζόταν να περιορίζεται σε αγορές οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Δυσκολευόταν να αποκτήσει συστήματα ακόμα και από άλλες δυτικές χώρες (πλην της Γαλλίας) τα οποία θεωρούντο επιθετικά ή θανατηφόρα.

Η άρση του εμπάργκο δεν σημαίνει βεβαίως πως η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, προσανατολίζεται στην αμερικανική αγορά για εξασφάλιση οπλικών συστημάτων, αλλά μπορεί να διεκδικήσει σχετικά νέα συστήματα, είτε από τα αποθέματα των ΗΠΑ ή άλλων χωρών της Δύσης.

Παράλληλα, εδώ και καιρό και ιδιαιτέρως μετά το 2014, που επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της κατάληψης της Κριμαίας, άρχισε η σταδιακή «απορωσοποίηση» του οπλοστασίου της Εθνικής Φρουράς, καθώς τα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν, κυρίως τις δεκαετίες του ’80 και ’90, είναι παλαιάς τεχνολογίας και η συντήρησή τους είναι σχεδόν αδύνατη. Σε κάποιες περιπτώσεις για να εξασφαλιστούν ανταλλακτικά, γινόταν αποσυναρμολόγηση από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αυτών που βρισκόντουσαν σε καλύτερη κατάσταση.

Επίσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει καταδείξει πως τα ρωσικά όπλα, (κάποια εκ των οποίων διαθέτει η Εθνική Φρουρά) δεν είναι πλέον ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, απέναντι σε σύγχρονα δυτικά, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στο Κίεβο και χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, ήταν μια σαφής ένδειξη προθέσεων της Ουάσιγκτον σε σχέση με τον γεωπολιτικό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και απάντηση στην Τουρκία για την ενίσχυση των σχέσεων της με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές με διάφορες κινήσεις πως δεν θεωρούν τη Τουρκία αξιόπιστο εταίρο και το ισχυρότερο μήνυμα ήταν η άρση του εμπάργκο στη Κύπρο, αλλά και οι συνεχείς ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ με τη κυπριακή Εθνική Φρουρά.

Διπλωματικές πηγές βάζουν στην εξίσωση και τη σχέση που έχουν δημιουργήσει η Κύπρος και η Ελλάδα με τις χώρες της περιοχής, και κυρίως με το Ισραήλ, κάτι που είναι πλέον ορατό μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση των ΗΠΑ για την Κύπρο έπαιξε η συμμόρφωση της Λευκωσίας με τους όρους του νόμου Μενέντεζ – Ρούμπιο, κυρίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, αλλά και την τήρηση των κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο λήφθηκε υπόψη ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν μετέχει ως χώρα του ΝΑΤΟ στις κυρώσεις, αλλά λειτουργεί και ως τρύπα για παραβίασή τους από τη Ρωσία.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...