Η σεμαγλουτίδη βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου και βοηθά στην απώλεια βάρους για έως και 3 χρόνια

Ozempic®_3ml (1)

Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη – τη δραστική ουσία των φαρμάκων Wegovy και Ozempic – βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και προωθεί την απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, για τρία χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου η διαχείριση αυτών των επιπέδων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Η μακροχρόνια ανάλυση της σεμαγλουτίδης σε μια μεγάλη και διαφορετική ομάδα ασθενών με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσε σημαντική βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους μετά από έξι μήνες θεραπείας, συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρήθηκε σε τυχαιοποιημένες μελέτες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αβραάμ Καρασίκ, καθηγητής του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας των Υπηρεσιών Υγείας Maccabi, σε δελτίο τύπου.

«Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν για έως και τρία χρόνια, υποστηρίζοντας τη χρήση της σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», προσθέτει.

Οι ισραηλινοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 200.000 ασθενείς που είχαν καταγραφεί στο μητρώο διαβήτη Maccabi. Επικεντρώθηκαν σε 23.442 ασθενείς στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί εβδομαδιαίες δόσεις σεμαγλουτίδης μεταξύ Αυγούστου 2019 και Δεκεμβρίου 2022. Τα επίπεδα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα τους αξιολογήθηκαν 12 μήνες πριν και έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Και οι 23.442 ασθενείς (49% γυναίκες, μέση ηλικία 62 ετών, μέσο βάρος 94,1 κιλά, μέσος όρος HbA1c 7,6%) συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και αξιολογήθηκαν για μεταβολές στην HbA1c και το βάρος, για διάστημα έως και 3 ετών. Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να στοχεύουν σε HbA1c-λιγότερο από 7%. Τα υψηλότερα επίπεδα HbA1c σχετίζονται με επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια.

Τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά. Έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν μείωση των επιπέδων HbA1c κατά 0,77% (από 7,6% σε 6,8%) και έχασαν περίπου 4,7 κιλά κατά μέσο όρο. Τα οφέλη ήταν ακόμη πιο σημαντικά για τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει ποτέ αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1. Η έρευνα υπογράμμισε επίσης ότι η συνεπής τήρηση της θεραπείας οδήγησε σε πιο σημαντικές μειώσεις τόσο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και στο σωματικό βάρος. Η μελέτη, ωστόσο, δεν εξέτασε πιθανές παρενέργειες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *