Η στρατηγική των ΗΠΑ για την αποκάλυψη ακατέργαστων πληροφοριών για τη Ρωσία θεωρείται «εξαιρετικά ασυνήθιστη» και μάλιστα «πρωτοφανής»

Η απόφαση αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών να δημοσιοποιήσουν κάτι που φαίνεται ως ακατέργαστη – ανεπεξέργαστη πληροφορία σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία περιγράφεται από παρατηρητές ως «εξαιρετικά ασυνήθιστη» και μάλιστα «πρωτοφανής». Πριν από δύο εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν στην κατοχή τους πληροφορίες σχετικά με μια υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση ψευδούς σημαίας με στόχο την Ουκρανία. Η επιχείρηση περιστράφηκε γύρω από ένα ψεύτικο βίντεο, που φέρεται να χρησιμοποιεί πληρωμένους ηθοποιούς, το οποίο θα χρησιμοποιούσε η Μόσχα ως απόδειξη μιας εκστρατείας εθνοκάθαρσης από το Κίεβο εναντίον του ρωσικού πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας.

Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δυνητικά ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην Ουκρανία την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου. Τέτοιες συγκεκριμένες μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις ενός αντιπάλου σπάνια δημοσιοποιούνται, ειδικά σε περιόδους διεθνούς έντασης όπως η σημερινή. Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημοσιεύσει αυτές τις μυστικές πληροφορίες σε σχεδόν καθημερινή βάση περιγράφεται από τους παρατηρητές ως «άνευ προηγουμένου». Θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο επιθετικές “transparency-as-strategy” εκστρατείες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών τουλάχιστον από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ukraine Russia border

Ένας τέτοιος παρατηρητής, ο Τόμας Ριντ, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, αποκαλεί αυτή τη νέα προσέγγιση της κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ «φιλόδοξη». Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτή η προσέγγιση βοήθησε πράγματι να αποτραπεί μια σύγκρουση που σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι ήταν αποφασισμένοι να δουν να ξεσπάσει στην Ουκρανία. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να πούμε εάν αυτή η στρατηγική θα αποδειχθεί επιτυχής για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Κοινότητα των Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με «πηγές και μεθόδους»—δηλαδή την ακριβή πηγή ή πηγές που προφανώς παρέχουν στην Ουάσιγκτον αξιόπιστες πληροφορίες από τον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ντάγκλας Λόντον, ένας πρόσφατα συνταξιούχος αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), επισημαίνει ότι όσο περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτει η Ουάσιγκτον για τις προθέσεις του Κρεμλίνου, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να βοηθήσει τους Ρώσους να περιορίσουν τον πιθανό μοχλό που προμηθεύει την Αμερική με πληροφορίες. Αυτή η τακτική μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ «βραχυπρόθεσμο κέρδος αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», λέει o Nτ. Λόντον, ωστόσο προειδοποιεί, ότι διατρέχει τον κίνδυνο να τυφλώσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «στο μέλλον για το τι σχεδιάζουν οι Ρώσοι εκεί αλλά και αλλού».

ΠΗΓΗ

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.